Sök Meny

Jag tycker om diskussionerna

Magdalena Socha bor i Luxemburg och jobbar som översättare på EU-parlamentet. Nu läser hon Svenska extra intensivt för andra gången och vi passade på att ställa lite frågor om hur det funkar.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag bor i Luxemburg tillsammans med min man och två barn. Jag arbetar som översättare på EU-parlamentet, då främst med översättning av juridiska texter. Ursprungligen är jag från Polen men har de senaste 10 åren bott i Luxemburg och jag trivs bra i den internationella miljön som är där.

Hur kommer det sig att du läser Svenska extra intensivt?

På parlamentet där jag arbetar så ingår det att jag två gånger får åka till landet vars språk jag håller på att lära mig i parlamentet för att utvidga mina språkkunskaper. Det här är andra gången som jag läser Svenska extra intensivt, första gången var i augusti 2014.

Kan du berätta lite om ditt studieupplägg?

På förmiddagen läser jag i grupp och på eftermiddagen har jag individuell skräddarsydd undervisning. Det passar mig väldigt bra eftersom jag tycker om diskussionerna som vi har under gruppundervisningen men också att undervisningen sker utefter mina egna intressen på eftermiddagen. Till exempel så har jag under den här perioden inte lika stort behov av den grammatiska biten så vi tittar mer på det juridiska systemet och jag ska nu i veckan besöka den svenska hovrätten. Jag läser också äldre svensk litteratur och tittar på språkutvecklingen i de nordiska länderna. Under förmiddagen så läser jag mer svenska lärotexter och på eftermiddagen mer autentiska texter, som till exempel akademiska artiklar, litterära- och juridiska texter.

Är det svårt att lära sig svenska?

Jag lärde mig först danska eftersom min man är dansk så jag tycker inte att det har varit så svårt. Jag pratar franska också, och det tyckte jag var svårare att lära mig.

Vad tycker du är roligast med kursen?

Jag tycker om när vi har diskussioner. Vi har en gruppsammanssättning som innefattar många olika yrken och jag känner att jag lär mig mest när vi diskuterar i grupp.

Hur gör du för att underhålla ditt svenska talspråk när kommer tillbaka till Luxemburg?

Jag har lite svenska vänner och kollegor som jag pratar med då och då. Internet är fantastiskt också. Jag tittar även på svensk tv och läser svenska böcker.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Föreläsningar i Göteborg

Missa inte våra föreläsningar i olika intressanta ämnen. Många av dem är helt gratis!

Se hela utbudet

Folkuniversitetets gymnasium i Göteborg

Kursintyg

Efter en avslutad kurs kan du begära att få ut ett intyg som redogör för kursens innehåll. För att få ett intyg krävs en närvaro på minst 75 %.

Hör av dig till Kundcenter Folkuniversitetet Väst (kundcenter.vast@folkuniversitetet.se) om du vill ha ett kursintyg. Observera att om intyget är från en kurs som avslutades för mer än ett år sedan, kommer du att få betala en administrativ avgift på 150:-.

Få vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Kvalitet och Miljö

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning

Kontakta oss!

Här hittar du kontaktuppgifter till vår personal i Göteborg.

Kontakta oss!