Musik ger äldre mening och välbefinnande

Musikterapeuten Magnus Söderström aktiverar och sprider glädje när han leder musikstunder på äldreboenden.

Folkuniversitetet har i över 20 år erbjudit musikstunder på äldreboenden i Borås med omnejd. Musikterapeuten Magnus Söderström är en av de erfarna lärare som regelbundet besöker de äldre för att med enkla medel som gitarr, sånghäfte och en stor portion respekt och värme öka deras livskvalitet.

– Musikstunderna är en aktivitet som alla kan vara med på, utifrån sina villkor. Har man tappat många av sina förmågor kanske man bara lyssnar medan andra sjunger med. Det ska vara roligt och kravlöst, berättar han.

Men det handlar inte bara om underhållning. Det viktigaste är att aktivera deltagarna, anpassa musikstunden efter gruppens behov och skapa en trygg miljö.

­­– Syftet är att deltagarna ska aktiveras och träna sina minnen eftersom många är dementa. Det finns alltid en tanke bakom mina musikstunder. Jag kör ofta teman där vi sjunger, pratar och tittar på bilder som väcker minnena till liv, berättar Magnus Söderström.

Många vetenskapliga studier pekar på ett klart samband mellan delaktighet i kulturlivet och välbefinnande, något Magnus Söderström kan bekräfta.

– Det är en positiv, meningsfull stund där de äldre minns och mår bra. Personal och chefer på äldreboendena brukar påpeka att det är en aktivitet som gör att de äldre mår bra och blir lugna. Levande musik är väldigt kraftfullt.

Se alla våra kurser i
Borås

Folkuniversitetet Borås

Få vårt nyhetsbrev

Kursintyg

Toggle module

Efter en avslutad kurs kan du begära att få ut ett intyg som redogör för kursens innehåll. För att få ett intyg krävs en närvaro på minst 75 %.

Hör av dig till Kundcenter Folkuniversitetet Väst (kundcenter.vast@folkuniversitetet.se) om du vill ha ett kursintyg. Observera att om intyget är från en kurs som avslutades för mer än ett år sedan, kommer du att få betala en administrativ avgift på 150:-.

© 2019 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Personuppgifter, GDPR Organisationsnummer