Sök Meny
Bild på Alexander som läst korta vägen hos oss.

”Korta vägen var bara början”

Alexander kom till Sverige för att starta om på nytt. I sitt hemland var han utbildad produktionsingenjör. Det var genom Korta vägen som han lyckades få de rätta kontakterna och en anställning.

Trots att jag var målmedveten och hade en bra akademisk utbildning från mitt hemland var det en utmaning att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det var så många nya saker att anpassa sig till, det svenska språket, samhället och naturligtvis klimatet.

Jag började med SFI för att behärska svenskan bättre. Genom Arbetsförmedlingens handläggare fick jag sedan möjlighet att välja Korta vägen som mitt nästa steg.
Jag valde att gå Korta vägen på Folkuniversitetet.

Under de 26 veckor som jag gick på Korta vägen fick jag förutom att fokusera på att förbättra min svenska, komplettera med yrkessvenska, öva på anställningsintervjuer, kontakta företag och få en förståelse hur det är att arbeta på en arbetsplats i Sverige.

Vi fick goda möjligheter att göra praktik och företagsbesök. Där träffade vi arbetsgivare och personer från näringsliv. Vi kunde diskutera yrkesval, hur man kommer in på arbetsmarknaden och vad som krävs av de som söker ett jobb. Det gav svar på frågor och viktig kunskap, jag kan använda i hela mitt yrkesliv.

Det var ju faktiskt så jag fick en praktikplats på ett företag, som sedan anställde mig!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Work and study in Sweden