Sök Meny

Experter på att matcha kompetens mot behov

Fingertoppskänsla, lyhördhet och ärlighet. Så beskriver Ingelin Glimstedt några framgångsfaktorer som gett hundratals utländska akademiker jobb efter Korta vägen.

Ingelin Glimstedt har lång erfarenhet av att arbeta med rekrytering. I dag jobbar hon som arbetsgivarkoordinator på Korta vägen, en arbetsmarknadsutbildning som riktar sig till utländska akademiker och genomförs av Folkuniversitet på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Korta vägen ger deltagaren ett snabbspår till arbetsmarknaden genom svenskundervisning och arbetsplatsförlagd utbildning. Som arbetsgivarkoordinator spelar Ingelin Glimstedt en nyckelroll genom att få ut akademikerna på kvalificerade arbetsplatser.

– Jag kopplas in när lärare och coacher tycker att det är dags för deltagarna att närma sig arbetsmarknaden. Då gäller det att snabbt se till att de får en meningsfull arbetsplatsförlagd utbildning, säger hon.

Det första steget är individuell kartläggning av erfarenheter, utbildning och målsättningar. Därefter hjälper Ingelin Glimstedt deltagarna med intervjuträning, CV:n och förståelsen för svensk arbetsplatskultur.

– Det är mycket att tänka på. Deltagarna ställer frågor om allt från hur de ska klä sig till om de ska ta med sig julklappar på julfesten, berättar hon.

Det viktigaste är kontakterna med företag och organisationer – och att hitta rätt praktikplats till varje enskild deltagare. Fingertoppskänsla, ärlighet, lyhördhet och ett starkt fokus på kvalitet och uppföljning är framgångsfaktorer som får arbetsgivare som Schenker, Volvo och Västra Götalandsregionen att välkomna deltagare från Korta vägen.

– Vi är experter på att matcha kompetens mot behov. Vi vet vad företagen vill ha och är grundliga i matchningsarbetet, säger Ingelin Glimstedt. 

– Eftersom vi är måna om att både arbetsgivare och deltagare är nöjda uppstår ofta win-win-situationer där deltagaren blir en tillgång och får jobb på sin praktikplats, fortsätter hon. 

Under sina tre år på Korta vägen har Ingelin Glimstedt sett hundratals utländska akademiker gå ut i arbete.

– Jag får en otrolig energi av att se hur bra det går för deltagarna. Det här är det roligaste jobbet jag har haft i hela mitt liv, säger hon.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila