Sök Meny
Korta vägen för utländska akademiker

Deltagarintervju - Korta vägen för utländska akademiker

Korta vägen ger ökad självkänsla, bättre språkfärdighet och möjlighet till praktik. Lai fick en praktikplats som ledde till en fast anställning.

Namn: Uthaiwan ”Lai” Srijaran
Ålder: 28 år
Familj: Sambon Tony
Utbildning: Hotel management
Född: Thailand

Lai är en mycket drivande tjej som brinner för att jobba inom hotellbranschen. Kaffet ryker, Lai sitter i en fåtölj på ett café i Nordstan. Lai har en sak klar för sig, man måste kämpa för att komma dit man vill.

Idag har Lai varit i Sverige i fyra år. Hon flyttade till Sverige för att få vara hos den stora kärleken Tony. Hon kommer ifrån östra Thailand, men har studerat engelska och hotell management i fyra år på ett universitet i Bangkok.

Hon insåg redan första dagen i Sverige att hon var tvungen att lära sig svenska för att ha en chans att få arbete.
- När jag kom med i Korta vägen var jag väldigt osäker på det svenska språket, men bara efter några veckor kände jag mig mer självsäker och trodde på mig själv, berättar Lai.

- Jag fick en praktikplats i tre månader på ett hotell i Göteborg. Redan efter en månad så ville de timanställa mig, jag blev jätteglad. Jag tror att det gick så bra för mig för att jag visade framfötterna
och ville lära mig och utvecklas. Korta vägen kan inte jobba åt dig, det måste du själv göra och vilja.

Idag har Lais timanställning blivit en fast anställning på First Hotel, något hon är mycket glad och stolt över. Att arbeta på ett ställe med svenska kollegor tycker hon är bästa sättet att lära sig det svenska språket.
- Att jobba med människor och service är något som är jättekul, jag älskar människor.

Korta vägen fick Lai att växa som person och våga tro på sig själv och sina kunskaper i svenska. Hon menar att Korta vägen hjälper till med allt, tror på varje deltagare och stöttar dem på deras resa in på den svenska arbetsmarknaden.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila