Sök Meny
Nino om Korta vägen för utländska akademiker inom vård

Deltagarintervju - Korta vägen för utländska akademiker inom vård

"Korta vägen var så bra för de hjälper varje enskild deltagare utifrån dennes behov och förutsättningar".

Namn: Nino Toloraia
Ålder: 26 år
Familj: Man, tvillingsöner
Utbildning: Läkare
Född: Georgien

Nino sitter vid köksbordet och studerar. Hon är bara tjugosex år gammal och har redan en sexårig läkarutbildning med sig i bagaget ifrån Georgien. När Nino kom till Sverige för två år sedan var hennes tvillingsöner bara 2 månader gamla. Hon visste att vägen till att få svensk läkarlegitimation var lång.
- Jag gick till Arbetsförmedlingen. De kunde erbjuda städjobb, men jag kände att det inte var något för mig, jag är utbildad läkare och det vill jag också arbeta som.

Efter en månad i Sverige började Nino studera svenska på Folkuniversitetet. Där fanns en lärare som berättade för henne om Korta vägen.
- Ett år efter att jag kom till Sverige började jag på Korta vägen och de har hjälpt mig med allt. De har alla kontakter man behöver i ett svenskt samhälle. Korta vägen var så bra för de hjälper varje enskild deltagare utifrån dennes behov och förutsättningar. Utan dem hade jag inte kommit såhär långt i min process på så kort tid.

- Just nu läser jag en kompletterande utbildning för läkare från länder utanför EU. Det är en väldigt tuff utbildning, med två småbarn blir det att studera sena kvällar och nätter. Då brukar jag tänka på att det kommer en dag när jag kan arbeta som läkare och då känner jag att allt kämpande är värt det.

- Genom korta vägen fick jag jättemycket hjälp med praktikplatser. Jag fick chans att praktisera på flera privatkliniker, då kände jag verkligen att det var detta jag ville arbeta med, avslutar Nino och ser ljust på framtiden.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila