Sandra är en av Sveriges främsta lärare inom entreprenörskap

Idag ligger etableringstiden från det att man kommer till Sverige till dess att man får sitt första jobb på sju år. Det vill kursen "Svenska för entreprenörer" ändra på. En av initiativtagarna, Sandra Magnusson, prisas nu med andrapriset i Lärarnas riksförbunds och Svenskt näringslivs utmärkelse i entreprenörskap.

Du är en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap, hur känns det?
Det känns konstigt men jätteroligt. Jag blev såklart väldigt förvånad när kanslichefen på Lärarnas riksförbund ringde och berättade att jag var nominerad.

Du undervisar i svenska för entreprenörer, vad är det?
Det är en form av yrkesinriktad svenska för invandrare, där alla har som mål att starta eget företag. Istället för att prata om bananer och potatisar pratar vi om skatter, hur man skriver en affärsplan och hur man gör en budget. Det är ett sätt att lära sig svenska samtidigt som man bygger upp ett kontaktnät och löser allt praktiskt som krävs för att starta företag.

Spännande, hur kom ni på idén att starta?
Det är svårt att få jobb i Sverige idag, och då är ett bra sätt att skapa sitt eget jobb.När vi kom på idén jobbade jag som SFI-lärare och träffade många elever som hade bra idéer och ville starta företag. Vi ville hitta ett sätt att hjälpa dem på vägen, och korta den långa etableringstid som finns för nyanlända.

Och hur har det gått sen?
Det har gått bra och hittills har nästan fyrtio företag startats, där de flesta fortfarande är igång. Det är frisörer, fotografer, filmregissörer, webbdesigners, tårtdesigners, musikproducenter, plastikkirurger och tandläkare. Många startar helt utan finansiering och då är det viktigt att idén är anpassad till det. Vi har sett flera bra koncept, som till exempel en mobil frisörsalong som åker direkt hem till kunderna vid större events som bröllop och fester.

Ni har ett speciellt sätt att jobba på, berätta?
Vi arbetar med en metod som heter det entreprenöriella lärandet, som bygger på att eleverna tar mycket eget ansvar. Vi arbetar ofta i projekt, där man får fokusera på det man behöver för att komma vidare. Det kan till exempel vara att sätta priser, få fler kunder eller att fylla i en blankett. Sen bjuder vi in experter, men vi låter dem inte föreläsa, utan eleverna får presentera sina lösningar och experterna ger respons.

Hur är det att jobba på det här sättet?
Det är jätteroligt, men jag har fått jobba mycket med mig själv för att våga backa och låta eleven ta kontroll över sin situation. Ett vanligt misstag som många lärare gör är att gå in i klassrummet och känna att de måste ta makten. Jag fungerar istället som en handledare eller coach, men jag levererar aldrig några färdiga svar.

Vad är ditt tips till någon som precis kommit hit och funderar på att starta företag?
Gör det, bara kör! Om det går fel är det bara att börja om, det är inte så svårt som många tror.

Och slutligen, förstapristagaren får äta lunch med prins Daniel, vad skulle du vilja fråga honom om?
Jag skulle nog inte fråga honom så mycket, utan istället berätta om hur bra våra elever är och hur viktigt vårt arbete är. Sen skulle jag såklart vilja bjuda in honom till klassen så att han får träffa eleverna på riktigt.

Mer om priset

Lärarnas riksförbund och svenskt Näringsliv delar för andra året i rad ut ett pris till Sveriges främsta lärare i entreprenörskap. Prisutdelningen ägde rum den 20 september 2016. Första till tredjepris i tävlingen är en studieresa till ett annat EU-land. Förstapristagaren blir även inbjuden till en lunch med Prins Daniel.