Hon lär oss färga ull med material från naturen

Senast ändrad

Under en helg på Elfvik Gård tar textilhantverkaren Patricia Schoeneck med deltagarna på en resa i den fantastiska värld som naturlig färgning erbjuder. Förutom rena praktiska kunskaper får man uppleva och skapa på ett intuitivt sätt i den rofyllda miljön längst ut på Lidingö.

Fotografi på Patricia Schoeneck.

Patricia Schoeneck kommer från en familj där textilt hantverk alltid varit närvarande, med en mamma och en mormor som stickade och sydde kläder till barnen. Hon fortsatte själv på den banan – med studier i textil på Nyckelviksskolan och senare på Handarbetets Vänner.

– Ganska tidigt blev själva tråden och färgen centrala i mitt skapande och efter tiden på Handarbetets Vänner studerade jag väv- och färgningstekniken kasuri/ikat på Kawashima Textile school i Japan, berättar Patricia.

Patricia började på allvar intressera sig för naturlig färgning efter att hon hade medverkat i en workshop på etnografiska museet.

– Vi experimenterade med alla möjliga växter, skrot, matrester och material och det var ett otroligt intuitivt, meditativt och känslomässigt arbetssätt, många gånger med positiva överraskningar i resultaten, säger Patricia.

Berätta lite om kursen du ska hålla i slutet av april!
– Kursen Naturlig färgning av ull riktar sig till både nybörjare och till dig som redan har färgat en del. Den passar dig som är nyfiken på att undersöka vad och hur man kan färga med material från naturen. Det är learning by doing som gäller. Så vi testar oss fram för att få olika färger att färga med.

Hur ser intresset för naturlig färgning ut idag?
– Intresset har funnits ganska länge nu, framför allt för indigofärgning, som de stora klädesmärkena använder i sina kollektioner. Det finns också ett intresse för stickning med unika garner, både gällande vilken ull man ska använda och hur det är färgat. Allt detta går hand i hand med ett intresse för att bli självförsörjande.

 – Fördelarna med naturlig färgning är att det inte är giftigt och att det är lätt att komma över material som man kan göra färgbad av.

Vad vill du att kursen ska ge deltagarna?
– Praktiska kunskaper inom naturlig färgning såklart, men lika mycket vill jag att deltagarna ska få en upplevelse där skapandet och experimenterandet får ske på ett intuitivt, meditativt och känslomässigt sätt. 

Vad gör ni med det färgade materialet från kursen?
– Allt som färgas får deltagarna ta med sig hem. Det kommer att vara både garn, tyg och ullfibrer. För att ha lite ordning och kunna komma ihåg vad vi gjort under workshopen så kommer varje deltagare få ett litet block, där de kan häfta fast färgprover och göra anteckningar i.

Naturlig färgning av ull på Elfvik gård, helgkurs 25-26 maj