En ny syn på mode – för jordens överlevnad

Senast ändrad

När Mathilda Tham, professor i design vid Linnéuniversitetet, förstod vilka negativa effekter modeindustrin har på miljö och människor, bestämde hon sig för att försöka göra skillnad inifrån modesystemet. Hon är en av grundarna till Earth Logic, eller jordlogiskt mode, som det heter på svenska. Det vill säga det mode som är logiskt för jordens hälsa och överlevnad.

Fotografi på Mathilda Tham.

Foto: Sandra Freij.

Den 18 november kommer Mathilda Tham att föreläsa på Folkuniversitetet i Stockholm, under hållbarhetsdagen Hållbar lördag.

Kan du kort berätta vad din föreläsning handlar om?
– Ofta uppfattas mode synonymt med shopping, konsumtion och industri. Men mode är så mycket mer. Det handlar om spännande och komplexa relationer med oss själva och våra drömmar, andra människor, naturen, skeenden långt tillbaka i historien och långt in i framtiden.

– Jag vill visa att alla som bryr sig om mode också kan vara med och göra de här relationerna bra, för naturen och för människorna. Vi har alla kunskaper och egenskaper som kan göra skillnad.

Vad innebär jordlogiskt mode?
– Jordlogiskt mode är det mode som är logiskt för jordens hälsa och överlevnad. Det inbegriper klimatet och den biologiska mångfalden, social rättvisa samt fysisk och psykisk hälsa. Det går inte att köpa eller sälja jordlogiskt mode, eftersom det i stället handlar om att skapa bra relationer, till våra kläder, till oss själva, till andra människor, andra arter och naturen.

– Idén om Earth Logic skapade jag tillsammans med Kate Fletcher 2019 när vi blivit för arga och ledsna över att modets negativa effekter på miljö och människor ökar i stället för att minska. Kate Fletcher är professor vid Institutet för Arkitektur och Design vid Royal Danish Academy.

Vilka material är hållbara val och hur kan de produceras?
– Svaret är ’det beror på’. Inga material är hållbara när de överproduceras och överkonsumeras, övertvättas och slängs. Material kan bara vara hållbara om vi visar omsorg kring materialets totala livscykel, och de känsliga relationer som finns runt ett material.

Hur kommer det sig att du är så engagerad i klimat och miljö?
– Jag har alltid brytt mig om miljön. När jag förstod att mode har så negativa effekter på miljön och de människor som producerar våra kläder, var jag tvungen att hitta ett sätt att försöka göra skillnad inifrån modesystemet. Vi behöver inte mindre mode utan mer kreativitet och självförtroende i hur vi tar oss an modet.

Kort om Mathilda Tham
Mathilda Tham är professor i design vid Linnéuniversitet, där hon varit med och startat nya designutbildningar som fokuserar på hur design kan vara förändringsagent, och arbetar också vid Goldsmiths, University of London. Hon har sedan mitten av 90-talet förenat aktivism med design och forskning. Hon är medförfattare av ’Earth Logic – en aktionforskningsplan för modet’ som givits ut på fyra språk, nått över en miljon människor, och lett till nya initiativ för policy, industri, forskning, utbildning och media. Hon är medgrundare av det globala nätverket Union of Concerned Researchers in Fashion som verkar för ett systemskifte inom modet.