Martin Gradén är en av våra fantastiska kursledare!

Senast ändrad

Martin Gradén undervisar i konstgrafiska tekniker på Folkuniversitetet i Stockholm. – Screentryck är för mig ett hantverk som ger inspiration och en fysisk upplevelse av färg och grafisk form.

Fotografi på Martin Gradén.

Vad är det som är så speciellt med screentryck tycker du?
– Färgen och glädjen att upprepa ett tryck som tar upp plats i rummet. Dofterna och det taktila i materialen är sinnliga och ger starka fysiska upplevelser.

Förra året introducerade Martin en ny screenteknik samt medverkade till en nystart för screenkurserna på Folkuniversitetet.

– Just nu arbetar jag tillsammans med andra lärare för att fördjupa innehållet och tänja på gränserna för det vi kan erbjuda deltagare i screenkurser.

Vad är din bakgrund inom screentryck?
– Jag är illustratör och arbetar med grafisk design och animation i digitala medier. Screentryck är för mig ett hantverk som ger inspiration och en fysisk upplevelse av färg och grafisk form. Jag lärde mig screentryck på Konstfack och tekniken fungerar som referens när jag arbetar som formgivare och planerar design. Jag gillar mitt uppdrag som lärare på Folkuniversitetet och är glad att återigen ha möjlighet att arbeta praktiskt med screentryck.

Berätta om en intressant teknik, eller ett uttryck som du jobbar med just nu
– Just nu utforskar jag analoga metoder för att skapa mönster. Det krävs koncentration för att ha kontroll men leder till positiva överraskningar när intuitionen får leka utan hjälp av digital teknik.

Vad får man lära sig på dina kurser?
– I grundkursen får du lära dig hur du gör för att trycka din egen bild på tyg och vad som utmärker ett bra original. Du lär dig att tillverka starka schabloner på screenramar med en fotokemisk teknik och du lär dig att trycka, blanda färg och planera ditt arbete för tryck. Efter kursen vet du vad som krävs för att kunna fortsätta på egen hand.

– I fortsättningskursen ”Mönsterdesign och screentryck” lär du dig att skapa ett eget mönster med analoga metoder och överföra det till en schablon som du sen använder för att rapportera ditt mönster över en större yta på ett tyg.

Boka Martins kurser