Så får du i gång din kreativitet

Senast ändrad

Kreativitet är en grundläggande mänsklig förmåga, och alla människor kan bli kreativa på sitt eget sätt. Det säger Judit Simon, universitetslektor på specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet. Den 29 februari kommer hon till Folkuniversitetet med sin föreläsning Kreativitetslandskapet: lös upp dina blockeringar.

Fotografi på Judit Simon.

Fotograf: Lisa Simonsson

Judit Simons föreläsning utgår ifrån hennes avhandling ”Kreativitetens kännetecken – En fenomenologisk studie” och handlar om hur man kan underlätta att komma in i det kreativa skapandet och lyckas med att förverkliga sina idéer, oavsett vilket område man vill vara kreativ inom.

Berätta om din föreläsning!
– Jag kommer att presentera de beståndsdelar som bygger upp en upplevelse av kreativitet. Alltså när vi känner oss kreativa. Kombinationen av dessa beståndsdelar kan betraktas som en sorts blueprint för kreativitetsupplevelsen, eller som jag kallar det: ”kreativitetslandskapet inom vår sinnevärld”.

– Jag kommer att berätta hur man kan navigera i detta landskap, hur man kan övervinna olika hinder och försätta sig i en kreativ sinnesstämning som är förutsättningen för att kreativa idéer ska uppstå.

Kan du avslöja några knep för att få i gång sin kreativitet?
– Ett knep för att få i gång sin kreativitet är en cirkelrörelse mellan tre moment som man upprepar dagligen. Det kan räcka med någon minut per moment, men det ska göras regelbundet minst en gång om dagen. Lämna gärna lite tid mellan de tre momenten:

1) Ställ dig frågan och känn efter:” Vad är viktigt/meningsfullt för mig just nu? Vad lockar min nyfikenhet?” Pressa inte fram något svar utan låt det dyka upp.

2) Hitta en stund av stillhet som gör dig närvarande och fri från tankar i stunden.

3) Notera när du får ett svar, en känsla, en ny tanke, en lust till att göra något. För gärna en anteckningsbok om dessa dag för dag.

Varför är det så bra att vara kreativ? Vad är fördelarna?
– Kreativitet är bra för att lösa ett svårlöst problem. När man står inför ett ”antingen eller”-val kan en kreativ lösning visa sig som ett tredje alternativ. Ett alternativ som är fördelaktig för båda sidorna, utan att något behöver försakas. Kreativitet ger också en känsla av att man är på gång, att man är mitt i ett spännande händelseförlopp, man ”känner att man lever”.

– Men det finns mer. Kreativitet uppstår under förutsättningar som betraktas som eftersträvansvärda i sig hos en individ eller i en grupp, till exempel meningsfullhet, engagemang, fokusering, öppenhet, tolerans, lärande med mera. Lyckas man framkalla kreativitet så uppstår de andra efterlängtade egenskaperna också. Därför kan det vara positivt för arbetsmiljön och för det sociala klimatet på arbetsplatser och i skolans värld att öka kreativiteten.

Kan vem som helst lära sig att bli kreativ?
– Kreativitet är en grundläggande mänsklig förmåga, liksom förmågan att tänka, sova, skratta, smälta mat, känna känslor, prata och älska. Denna förmåga går att utveckla och förfina, men många har också upplevt motsatsen, att ens kreativitet har blivit strypt eller förtryckt. Det kan alltså gå åt båda håll.

– Grundläggande för kreativiteten är att alla kan bli kreativa på sitt eget sätt inom de områden som ligger en varmt om hjärtat, där man har sitt intresse och där man har tillgång till sin lekfullhet.