Sök Meny
Intervju Monic Arvidson W

Försöker fånga en känsla i orden

Som kursledare i bland annat kreativt skrivande vill Monic dela med sig av något som hon själv älskar, språk och skrivande.

Hej Monic, vem är du?

2011 fick jag ett stipendium, en sagoutställning jag hade gjort skulle bli en bok. Utställningen handlade om bildens betydelse. Alla är inte bra på att uttrycka sig med ord. Då kan bilden hjälpa. Jag har kurser i min ateljé och då målar vi för att det känns befriande. Efter att ha skrivit text till bilderna i sagoutställningen fick jag blodad tand. Därefter har jag deltagit i tre novellantologier, skrivit fantasyböckerna Minnas hemlighet och Minna och monsterungen för unga och barnboken Thure och vattenhästens öga. En bilderbok med titeln Drakägget är klar i dagarna.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?

Jag är Shared Reading-ledare. Begreppet Shared Reading kommer från England och handlar om att läsa tillsammans i en grupp. Det är ett trevligt sätt att umgås på. Vi läser noveller och dikter och har stort utrymme för spontana tankar och diskussioner. Jag leder också en kurs i kreativt skrivande. Med hjälp av skrivövningar, tips och verktyg skapar vi nya alster.

Vad betyder språk och skrivande för dig?

Att skriva är bland det roligaste jag vet. Och utvecklande, man blir aldrig fullärd, det är fantastiskt roligt. När jag skriver kan en skugga bakom ett träd inspirera mig. Eller något som händer i dimman, liksom ett samtal på bussen. Jag tycker om försöka fånga en känsla i orden. Jag började min bana som journalist och informatör. Som redaktör för en personaltidning bidrog jag med egna noveller, ändå dröjde det många år innan jag bestämde mig för att satsa helt och fullt på skrivandet. Det är något jag aldrig har ångrat.

Vilka deltagare är det som går din kurs?

De som söker sig till Shared Reading är personer som tycker om att läsa och höra berättelser. Det finns inget tvång att läsa högt, men efter ett tag brukar de flesta i gruppen tycka om att göra det. I kursen Kreativt skrivande är deltagarna intresserade av att skriva berättelser och ser de här timmarna som en möjlighet att utveckla sina färdigheter eller åtminstone ha en spikad tid i veckan för detta. Vi provar på olika genrer och sätt att "möblera om" på.

Vad är det bästa med att undervisa?

Det bästa med att undervisa är få dela med sig av något som man själv älskar. Det är så roligt att läsa och höra så många olika reslutat av en övning som är lika för alla. Fantasin är oändlig.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Nyhetsbrev