Sök Meny
Intervju med Dan Pettersson

Vill höja deltagarnas kunskapsnivå

Dan Pettersson, mångsidig fotograf och lärare i Photoshop, blir lycklig när hans kursdeltagare lär sig något nytt.

Hej Dan, vem är du?
Etablerad professionell fotograf i Uppsala sedan 1986 och driver egna företaget DP-Bild. Fotograferar mestadels för företag och organisationer, numera ytterst lite till privatpersoner. Producerar böcker med Lars Lambert. DJ sedan tidigt 80-tal men spelar numera bara några gånger per år. Ordförande i min Brf och ledamot i Upplandsmuseets styrelse. Var med och startade Uppsala Kortfilmsfestival. Lever singelliv med vuxna barn och ett barnbarn.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?
Håller kvällskurser i Photoshop sedan 1996.

Hur började du med fotografering?
Fotograferade rätt intensivt med min Kodak Instamatic 104 och farfars gamla kamera redan i mellanstadiet och hade eget mörkrum tidigt. Fick sedan låna systemkamera på gymnasiet och där började min fotokarriär på allvar. Jag skulle ju egentligen bli elingenjör men det blev inte så.

Vad är det bästa med att undervisa?
Lyckan när eleverna fattar något som dom inte förstått tidigare och höjer sin kunskapsnivå mer och mer. Att kunna besvara deras knepiga frågor. Beröm som ger mig ett skönt självförtroende.

Vilka deltagare är det som går din kurs?
Väldigt blandat; pensionärer med fotointresse, personer som är skickade av sitt företag, studenter som vill berika sig och vanligt folk som gillar att gå kurser med en riktig lärare. Egna företagare och konstnärer.

Vilket är det roligaste fotojobbet du har gjort?
Det får nog bli jobbet med boken ”Alla tiders Uppsala” för Lars Lambert och Helena Harnesk. Jag fick ta många nya härliga Uppsalamotiv och grävde även fram en del fina bilder ur arkivet, som blev mycket uppskattade. Det viktigaste är ju att mina 73 bilder i boken kommer att finnas kvar under en lång tid och boken säljer bra fortfarande.

Vad skulle du göra om du inte var fotograf?
Kanske elektriker eller snickare.

Vilka är de tre viktigaste kvalitéerna i en bild?
Snyggt ljussatt, skärpa på rätt ställe och välkomponerad. Detta skall tillsammans ge en tydlig bild som är lätt att läsa av.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Nyhetsbrev