Foto: Pamela Cortés Bruna

Till stöd för fria studiecirklar

Folkuniversitetet uppstod ur grupper av studenter som startade kamratcirklar. Idag fortsätter man att hjälpa föreningar och kompisgäng med gemensamma intressen att tillsammans studera på egna villkor. Stöd och rådgivning, viss ekonomisk ersättning och en möjlighet att synas erbjuds.

– De fria studiecirklarna fortlever i Studieservice som är ett fönster mot en värld av olika intressen, säger Margaretha Thorbjörnsson, sektionschef för Studieservice vid Folkuniversitetet Göteborg.

Bidrag till cirklarna kommer från Folkbildningsrådet. Det som krävs är ett mål, en arbetsplan, en närvarolista och ett ledargodkännande – sedan är det bara att sätta igång och förkovra sig.

– Studieservice har en otrolig bredd. Man kan starta en cirkel inom i princip vilket ämne som helst så länge det inte finns ett uttalat kommersiellt syfte eller handlar om något som Folkuniversitetets stadgar inte tillåter, säger Margaretha Thorbjörnson.

Såväl det vanliga som det djupt excentriska har rum att frodas. Man stödjer cirklar i psykologi, ekonomi, juridik och filosofi – men även i mer udda ämnen som konstnärliga samtal i sokratisk tradition eller, i Tolkiens anda, språket alviska.

– Det är en styrka att vi inte nischar oss. Hos Folkuniversitetet är alla välkomna, allting passar och det är högt i tak. Det är vi stolta över, säger Margaretha Thorbjörnson.

Stödjer både hobbygrupper och kulturföreningar

En studiecirkel måste bestå av minst tre personer som träffas kontinuerligt. Det kan röra sig om regelrätta hobbygrupper, eller om cirklar av mer institutionell karaktär som teatergrupper eller kulturföreningar.

Ett exempel på en renodlad hobbycirkel är Fördjupade studier inom textilkonsten. Sex textilkonstnärer träffas i en ateljé på Andra Långgatan i Göteborg för att delge varandra information om utställningar och föreläsningar, samtala kring konsthantverkares villkor och delta i varandras arbetsprocesser. Till Kulturnatta härom året bidrog man med Virkad manifestation för Göteborgs gömda flyktingbarn, som senare ställdes ut på Världskulturmuseet. Intäkterna gick till en förening som hjälper dessa utsatta barn.

"Folkuniversitetets hjälp är avgörande för vår överlevnad"

En cirkel som har haft ett långvarigt och nära samarbete med Studieservice, och alltmer antagit formen av en institutionell verksamhet, är friteatergruppen Göteborgs Dramatiska Teater som sedan 2009 huserar i lokaler på Stigbergsliden i Göteborg.

– Det började med fri kopiering och har utvecklats till ett samarbete där vi bland annat arrangerar teaterkurser för Folkuniversitetets öppna kursverksamhet, säger Erik Åkerlind, skådespelare och regissör.

Han ser möjligheter till framtida samarbeten – teater som grund för samtal och dialog i folkbildningssyfte – och menar att studieförbundens stöd är av stor betydelse för de fria kulturyttringarna.

– Trots bidrag från till exempel Statens Kulturråd är de ideella insatserna stora i vårt gebit. Folkuniversitetets hjälp är avgörande för vår överlevnad.

Margaretha Thorbjörnson anser att Studieservice fyller en viktig funktion inom ramen för Folkuniversitetets folkbildningsuppdrag, men även i ett större perspektiv.

– Studieservice tar ett socialt ansvar. För unga människor som brinner för något och behöver hjälp och för andra som vi kan uppmuntra att starta en cirkel så att de kommer utanför väggarna och inte sitter ensamma. Gemenskapen i studiecirklarna är oerhört viktig för många.