Sök Meny
Foto: Alexandra Lind

Studieförbunden gör hela skillnaden

Homesick är en film om tornedalsk identitet och om att längta hem – även om man inte längre vet vad ”hemma” är. Filmen producerades med stöd av Studieservice vid Folkuniversitetet Göteborg.

Eero Mäntyranta (1937–2013) var en gång en stor skönhet, olympisk hjälte och finsk nationalikon. På äldre dagar var han en envis gammal man med krokiga fingrar, som bodde med sina renar i Finlands djupa mörka skogar. Hans barnbarn Viktor, en hjärtekrossad, vilsen musiker, lämnade Göteborg för att försöka hitta svar på sina frågor genom morfaderns historier och livsval.

Filmen Homesick är en berättelse om att längta hem, trots att man kanske inte längre vet vad "hemma" är. Om att längta efter att något ska vara på riktigt. Om att hitta mening och substans i ett modernt liv, som ibland känns meningslöst.

Avgörande för den fria kulturen

Filmen är gjord med stöd från Studieservice vid Folkuniversitetet Göteborg. Utöver att ha visats på SVT, bio och diverse filmfestivaler i Sverige har den setts av över 800 000 människor i Finland.

– Vi har utvecklats mycket under arbetet med filmen. I ett litet projekt måste man klara allting själv och det hade varit svårt utan de pengar och den uppmuntran vi har fått från Studieservice, säger Henric Strahl som tillsammans med regissören och filmklipparen Alexandra Lind driver studiecirklar i video- och ljudproduktion.

Han är övertygad om att studieförbundens stöd till de fria studiecirklarna är avgörande för Sverige som kulturland.

– Som gammal musiker vet jag att studieförbunden gör hela skillnaden. Du startar cirkel innan du ens har ett bandnamn. Är du oetablerad är det svårt att få bidrag, men hos Folkuniversitetet har alla samma chans. Utan vår envishet och Folkuniversitetets hjälp hade vi aldrig kunnat färdigställa Homesick.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila