Plats för det fria och improviserade

Ett konsertställe. Så beskriver jazzpianisten Fabian Kallerdahl Platsen. Men HOOB Records ideella satsning på en scen för improviserad musik och ljudkonst är mycket mer än så.

HOOB Records är ett musikerdrivet kollektiv som sedan 2004 arrangerar konserter och ger ut nyskapande jazz och experimentell musik på egen etikett. Deras senaste satsning är Platsen, en scen för improviserad musik och ljudkonst i egna lokaler på Andra Långgatan 49 i Göteborg.

– Tanken bakom Platsen är att skapa möten mellan professionella musiker från när och fjärran som vill testa sina idéer inför publik, säger Fabian Kallerdahl, en av Sveriges främsta jazzpianister och en av drivkrafterna bakom Platsen.

– Vi gör inga regelrätta konserter utan jobbar med pop-up-gig som sker med kort varsel, helt utan förvarning och planering, fortsätter han.

Formatet gör Platsen ensam i sitt slag, inte bara i Göteborg utan i Sverige.

– Det finns ställen som håller på med smalare musik, men work in progress-känslan saknas nästan alltid. Att det fria och improviserade återfinns i själva arrangemangsformen är unikt, säger Fabian Kallerdahl.

Platsen har precis tilldelats Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt ideella och visionära arbete med att utveckla ett rum för improviserad musik och ljudkonst som berikar Göteborgs kulturliv.

– Vi är glada för uppmärksamheten och för att någon annan än vi själva tror på idén, säger Fabian Kallerdahl med ett skratt.

– Egentligen är det ju lite tokigt att starta konsertverksamhet helt utan ekonomi, särskilt som vi inte tar några entréavgifter. Nu kan vi fixa några kvällar som blir roliga för både publik och musiker. Nästa Platsen-datum är 28 april då vi firar stipendiet. Alla är välkomna!

På fotot syns pianisten Fabian Kallerdahl (Musicmusicmusic, The Splendor) och saxofonisten Lisen Rylander (Midaircondo) som är två av personerna bakom Platsen.

Nu är vinnarna av Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning 2016 utsedda. Sembrando Esperanza Peru, Fritidsagenturen och Platsen får 10 000 kronor var.

Årets stipendievinnare utsedda

Är du medlem i en förening eller har du ett kompisgäng med ett gemensamt intresse som ni vill fördjupa er inom? Hos Folkuniversitetet kan ni starta en studiecirkel eller anordna ett kulturarrangemang och få stöd för att bedriva er verksamhet.

Starta studiecirkel