Sök Meny
Kulturvagnen skapar mötesplatser

Kulturvagnen skapar nya mötesplatser

Meeting Plays är ett kooperativ med flera olika kultutövare som skapar mötesplatser för konst och kultur.

Med hjälp av den mobila enheten Kulturvagnen tar de sig ut på gator och torg, men även till bostadsområden, där de genomför teater- och konstprojekt tillsammans med människorna som befinner sig på platsen.

Allt startade då scenkonstnären Anna Leyman och skådespelaren Åsa Janson träffades och upptäckte att de hade ett gemensamt intresse för interaktiv teater och för att skapa mötesplatser utanför de finkulturella rummen.

– Idén med Kulturvagnen kom till då vi började samarbeta med Blå Stället i Angered för att starta en community-teater. Vi spånade på olika vägar att nå ut till allmänheten genom att vara där folk är och bestämde oss för att skaffa en husvagn – så startade Kulturvagnen, berättar Åsa Janson.

– Med Kulturvagnen kan vi möta människor som befinner sig i ett avgränsat område, till exempel ett bostadsområde. I grunden handlar det om interaktiv teater och om att överbrygga de gränser som finns i staden när gäller vilka som får ta del av kultur, fortsätter hon.

Nära samarbete med Folkuniversitetet

Folkuniversitetet och Meeting Plays har samarbetat i drygt ett år och stödet från studieförbundet har varit av stor betydelse för verksamheten.

– Vi har ett nära samarbete med Folkuniversitetet och det har betytt väldigt mycket för oss. Kulturvagnen har varit med på flera olika arrangemang som ordnats tillsammans med Folkuniversitetet, exempelvis Kulturkalaset, berättar Anna Leyman.

På Kulturkalaset kunde man besöka vagnen i Trädgårdsföreningen där Meeting Plays bjöd på barnföreställningen ”Jättelilla Teatern – i hjärtat på en ensam spindel”.

Vill göra teater tillgängligt för alla

Under hösten 2015 befinner sig Kulturvagnen i bostadsområdet Fyrklövern på Hisingen där de genomför ett konstprojekt tillsammans med de som bor och verkar i området.

– Vi vill göra teatern tillgänglig för alla och främja möten mellan olika generationer och kulturer. I bostadsområdet Fyrklövern har personer kommit fram till oss och berättat att de aldrig tidigare sett teater – när man hör sådant ger det givetvis arbetet en extra viktig dimension, berättar Anna.

Kulturvagnen handlar till stor del om att skapa dialog, samverkan och möten mellan olika grupper i samhället och utöver Folkuniversitetet har de ett nära samarbete med fritidsgårdar, Kulturskolan och Ungdomssatsningen.
 
– Det är viktigt att det finns länkar till befintlig verksamhet. Om vi lyckas väcka en konstnärlig lust hos någon så vill vi också kunna förmedla vart de kan gå för att ta det vidare, avslutar Åsa.

 

                       

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila