Kan vi få börja skriva nu

”Kan vi få börja skriva nu?”

Hösten 2014 startade Folkuniversitetet en skrivarcirkel för ensamkommande ungdomar. Cirkeln gav dem möjlighet att berätta sin historia och bygga en identitet i sin nya kontext.

Skrivarcirkeln är ett läsfrämjande utvecklingsprojekt inom Folkuniversitetets uppsökande folkbildningsverksamhet. Bakom idén står Agneta Slonawski, journalist, författare och skrivarkursledare på Folkuniversitetet.

– Jag har arbetat som god man för ensamkommande ungdomar i flera år. Jag fick idén till cirkeln när en kille från Afghanistan bad mig hjälpa honom att skriva en bok om hans liv. Det väckte tankar om att det nog är många andra som vill berätta om sina erfarenheter, säger hon i en intervju som sker inför deltagarna – som en del av undervisningen.

Formulerar sig och sina tankar

Fokus ligger på att skriva, lyssna och läsa – men även på att fika, skratta och prata. En förutsättning för en bra cirkel är att blanda killar och tjejer från olika länder för att få dynamik i gruppen.

– När jag arbetade fram cirkeln hade jag ett antal ord i huvudet: då, nu, sen, skriva, läsa och läka. Orden är cirkelns röda trådar och det som skiljer den från en vanlig skrivarcirkel.

– Deltagarna får skriva vad som helst, men jag har ofta förslag på vad vi ska arbeta med. Formen är inte så viktig. Det centrala är att de formulerar sig och sina tankar och diskuterar med varandra, säger Agneta Slonawski.

Stor betydelse för identitet och delaktighet

Förhoppningen är att deltagarna genom skrivarcirkeln får tillgång till ett språk som stärker dem i mötet med det svenska samhället och hjälper dem att känna delaktighet.

– Deltagarna får förståelse för språkets nivåer och för sig själva här och nu. Att de lär känna sig själva och kan formulera sina tankar har stor betydelse för identiteten. Jag tror att det har en positiv effekt, säger Agneta Slonawski.

Ungdomarna själva är nöjda och lär sig mycket. Det märks att de tycker att det är roligt och är måna om att komma igång. När intervjun drar ut på tiden hörs otåliga röster:

– Kan vi få börja skriva nu?