Fritidsagenturen ger utrymme åt alla

Med ideella Fritidsagenturen ger Katarina Karlsson både nybörjare och professionella konstnärer möjlighet att ställa ut i centrala Göteborg.

Katarina Karlsson är en sann kulturentreprenör med ett starkt intresse för utveckling och försäljning. Förutom jobbet som affärsutvecklare på Konsthantverkscentrum driver hon Fritidsagenturen i den gamla mejeributiken på galleritäta Kastellgatan i centrala Göteborg.

– Fritidsagenturen är en ideell verksamhet som ger utrymme åt alla som vill visa upp och sälja sin konst. Idén växte fram ur att jag ofta träffar folk som gör riktigt bra saker men inte vågar ta steget fullt ut, berättar hon.

Både nybörjare och etablerade som enkelt och billigt vill göra pop-up-utställningar, sälja sina alster, ha en workshop eller göra något annat roligt är välkomna. Mängden och bredden är slående när man bläddrar igenom Fritidsagenturens Facebook-sida och Instagram-konto.

– Jag hyr helst inte ut lokalen mer än en vecka. Det gör att det alltid händer nya spännande saker, säger Katarina Karlsson.

– På sista tiden har vi haft slöjdkvällar, modevisning och utställning med eleverna från HDK Steneby. Snart öppnar vi dörren för en grupp kvinnor som ska läsa Finlands nationalepos Kalevala på svenska, fortsätter hon.

Fritidsagenturen tilldelades nyligen Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt arbete med att tillhandahålla en kulturell mötesplats som bidrar till delaktighet och ett levande, öppet kulturliv.

– Jag blev så glad! Det är ett fantastiskt erkännande som gör att verksamheten syns. Jag vet inte vad jag ska göra med pengarna än men jag kommer att förvalta dem väl, säger Katarina Karlsson.

Nu är vinnarna av Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning 2016 utsedda. Sembrando Esperanza Peru, Fritidsagenturen och Platsen får 10 000 kronor var.

Årets stipendievinnare utsedda

Är du medlem i en förening eller har du ett kompisgäng med ett gemensamt intresse som ni vill fördjupa er inom? Hos Folkuniversitetet kan ni starta en studiecirkel eller anordna ett kulturarrangemang och få stöd för att bedriva er verksamhet.

Starta studiecirkel