Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Théreze Ingmarson

Fördel att få kunna påverka sin egen utgivning

Théreze Ingmarson valde en annan väg till utgivning än det traditionella bokförlaget. Efter Skrivarlinjen distans och med färdigt manus i hand fick hon hjälp av Hoi, ett förlag där författarna är med och investerar i sin egen utgivning. I maj kommer hennes debutroman Flugfiskarens dotter.

Kan du berätta om din bok?
– Flugfiskarens dotter är en kärleksroman med ett visst spänningsinslag. Huvudpersonen, Sophie, gör både en inre och yttre resa i boken. En inre på så vis att hon bearbetar sorgen efter sin pappa och ett misslyckat förhållande. En yttre genom att hon lämnar jobbet som fastighetsmäklare på västkusten för att bygga en stuga djupt inne i Älvdalens skogar. Historien är en helt påhittad historia samtidigt som den innehåller en hel del personliga tankar kring hur det var efter att jag förlorade min pappa i cancer. Att skriva boken blev ett sätt för mig att bearbeta sorgen. Jag flydde in i en värld där jag faktiskt kunde må ganska bra.

Hur var det att läsa Skrivarlinjen distans på Skrivarakademin?
– Skrivarakademins ettåriga distansutbildning är något av det bästa jag gjort och kom så rätt i tiden. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få skriva på heltid. Fastän att jag hade ett litet hum om vart jag ville komma så var alla olika block otroligt givande. Filmmanus t.ex. hjälpte mig att öppna upp mitt synsätt på det här med att bygga scener.

– Jag trivdes bra med att få studera hemifrån framför allt med tanke på att jag var småbarnsförälder. Det var bra med deadlines så att där fanns riktlinjer på när vad skulle vara klart. Utbildningen blev vad man gjorde av den. Varje gång vi hade en ny skrivuppgift hade jag mitt nu färdiga manus i tankarna och skrev scen efter scen. På så vis hade jag en fantastisk grund när vi började med fördjupningsuppgiften på våren. Ingen sida blev till 30 sidor som blev till ett par hundra.

Vad var det bästa med att läsa på Skrivarakademin?
– Det bästa är att kunskap inte väger någonting. Jag har fått bra verktyg att ta hjälp av för att skriva synopsis, bygga scener, skriva en bra inledning, ha koll på den dramaturgiska kurvan, att skriva spännande scener med högre tempo, att förmedla känslor med hjälp av alla sinnen osv.

På vilket sätt har du haft nytta av dina kunskaper?
– Kunskapen har gett mig självförtroende. Självförtroende att våga tro på min text.

Har du tips och råd till de som vill studera på Skrivarlinjen distans?
– Se utbildningen som en chans att faktiskt få ur dig ditt manus, vilken genre eller block som det nu än må ligga inom. Detta är din chans att faktiskt få lov att sitta hemma och skriva på heltid. Ta vara på varje liten uppgift och varje liten minut så är chansen riktigt stor att du blir klar. Planera för att få ditt grovmanus klart under utbildningen. Sen tar du den tid du behöver och skriver färdigt. Har man heltidsjobb så tar det tid. Räkna även med att sedan låta manuset gå en vända till en lektör. Den tjänsten tillhandahåller Skrivarakademin också.

Hoi Förlag är ju inte ett traditionellt bokförlag. Vad ser du för fördelar med att ge ut din bok där?
– Fördelarna som jag ser det är att jag har stor insyn i utgivningsprocessen och får vara med och påverka. Lite som med utbildningen – det blir vad man gör det till och jag gillar att få vara med och bestämma. Som med val av omslag till exempel, där bollade vi ett par gånger. Jag hade två proffs som styrde upp men jag fick ta det slutgiltiga beslutet och blev jättenöjd.

Vad är viktigt att tänka på om man väljer att samarbeta med den här typen av förlag?
– Du behöver ha ett eget driv och ett tydligt mål med bokutgivningen då du satsar pengar själv. Det går inte att tro att man kan sätta sig på ändan och vänta på pengarna, återigen – det blir vad du gör det till. Jag ser det som en rolig resa där jag har en produkt att vara stolt över. Jag har jobbat och slitit med manuset och förlagsfolket på Hoi står nu bakom mig i alla väder.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module