Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Rebecka Edgren Aldén

Författardrömmen blev verklighet

Rebecka Edgren Aldén debuterade i augusti med den psykologiska thrillern Den åttonde dödssynden. På Skrivarakademin fick hon hjälp med att vässa sitt manus och drömmen om att få skriva skönlitterärt blev verklighet. Läs hennes tankar kring skrivarkurserna och vad hon skulle begå för brott - om hon var tvungen.

Hej Rebecka, vem är du?
– Jag jobbar heltid som journalist, har framför allt jobbat på olika magasin som chef, men har tidigare även jobbat på morgontidning, kvällstidning och som frilans. Just nu är jag andreredaktör på modetidningen Damernas Värld. Jag har tre barn, en man och en valp och vi bor i Nacka. På fritiden är jag väldigt engagerad i truppgymnastik och tränar just nu tjejer i åldern 8-9-år. Annars läser jag mycket och skriver förstås så mycket jag hinner. Jag har alltid drömt om att skriva skönlitterärt och har alltid velat bli författare. Jag insåg för några år sedan att jag måste försöka om det ska bli av. Så jag bestämde mig för att skriva klart ett manus, oavsett hur det skulle gå. Jag är jätteglad att jag gjorde det, för det gick ju bra!

Beskriv kortfattat vad boken handlar om.
– Den åttonde dödssynden är en psykologisk thriller eller en domestic noir som just den här genren kallas – samma genre som till exempel Gillian Flynns Gone girl. För tio år sedan överlevde Nora ett fall från sju våningar. I dag är hon en framgångsrik självhjälpscoach och författare som bor i det största huset i området med sin man och sina två barn. När en ny granne flyttar in på gatan börjar det gå dåligt för Nora och det förflutna hinner i kapp henne. Var fallet för tio år sedan verkligen en olycka?

Vilken är den åttonde dödssynden?
– Min huvudperson Nora skriver på en ny bestseller, en självhjälpsbok som utgår från de sju dödssynderna, men när hennes lycka och framgång vänder faller hon in i de sju dödssynderna själv. I slutet av boken lär vi oss vad den åttonde dödssynden är. Det är inget jag avslöjar, det får man läsa boken för att få reda på ;-)

Du har gått olika kurser på Skrivarakademin – vad har du fått med dig från dessa?
– Jag har gått tre terminer på fortsättningskursen thriller, spänning och deckare för läraren Annica Wennström. Och en termin fortsättningskurs skräck, science fiction och fantasy med Anders Fager som lärare. Framför allt Annicas kurser gav mig en otroligt bra bas att stå på, många nyttiga verktyg som handlingslinje, författarens karta, personkort, gestaltning och så vidare. Jag skrev på Den åttonde dödssynden under de första två terminerna där och det var Annicas kurs som fick mig att komma vidare, och också vässa manuset. Varje gång skulle man lämna in max tio sidor, och jag utnyttjade det så det blev ju 80 sidor på en termin. Hon är en fantastisk lärare och jag hade nog inte klarat det utan henne och de andra som gick kursen. Skräckkursen var inte lika konstruktiv, jag kom inte vidare i mitt skrivande direkt, men däremot fick jag en hel del bra inspiration och vi hade kul i klassrummet. Och som alltid är det otroligt roligt och lärorikt att träffa andra som skriver och läsa och analysera deras texter. På alla kurser har jag lärt känna fantastiskt intressanta och spännande människor som jag annars inte skulle ha träffat. Jag har lärt mig supermycket från var och en av dem och deras skrivande. Det har nästan varit den största vinsten.

Om du skulle begå ett brott - vilket skulle det vara?
– Hm, jag är nog väldigt laglydig av mig. Men eftersom jag brinner för rättvisa, jämställdhet och mänskliga rättigheter så får jag väl nog säga civil olydnad. Särskilt om utvecklingen fortsätter som den gör – jag hoppas att jag skulle ha modet att göra civilt motstånd mot ett totalitärt och högerextremt styre om det skulle gå så långt att vi hamnar där. 

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module