Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Malin Hedström

Malin Hedström och Hullerombullertanterna

Malin Hedström går nu på Skrivarlinjen distans med inriktning barn och ungdom. Hon är aktuell med sin barnboken Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna, som utkom i slutet av 2014. Här berättar hon om sin bok och om utmaningen att skriva för målgruppen 3-6 år.

Kan du berätta lite kort om vem du är och vad du gör?
– Jag är en helt vanlig tjej, nyss fyllda 40 och gift med världens snällaste man. Jag är mamma till tre pojkar och farmor till en liten go’ kille. Ända sedan barnsben har jag älskat böcker. I mitt flickrum hade jag ett alldeles eget bibliotek som jag hade ordnat med, där mina gosedjur lånade böcker av mig. Jag älskade den leken. Idag driver jag en liten nätbokhandel, Hedström Ord & Ton, och förutom det så skriver jag ju också – hela tiden. Papper och penna har jag alltid till hands så att jag inte missar att notera något roligt eller spännande! Just nu skriver jag på mitt nya manus om ett litet lamm och ett litet lejon.

Hur är det att läsa helt på distans?
– Det passar mig verkligen som handen i handsken! Jag gillar friheten att kunna disponera min egen tid. Jag är morgonmänniska ut i fingerspetsarna och jobbar som bäst klockan sju på morgonen.

Du är snart färdig med utbildningen Skrivarlinjen distans. Vad är det viktigaste du har med dig från utbildningen?
– Miljöskildring är något som jag verkligen har fått lära mig och persongestaltning. Jag har fått prova att skriva i andra genrer än min egen och det har varit lärorikt. Jag minns särskilt när vi skulle skriva skräck. Det var jättesvårt, men väldigt lärorikt. Allra roligast var att få läsrespons på mina texter. Det har bidragit till att mina texter kan utvecklas.

Hur kom du på idén till Egil, Orgeln och Hullerombullertanterna?
– När vår yngste son gick i första klass så undrade hans lärare om eleverna kunde få komma på studiebesök till kyrkan för att hälsa på hans pappa på jobbet. De fick lyssna på olika låtar på orgeln, allt ifrån ”Snickarboa” till Eric Saades ”Popular”. Höjdpunkten var när barnen fick prova att spela själva på den stora och pampiga orgeln. Sen kom jag att tänka på min mamma som älskar att baka bullar och att både hon och jag är riktiga ”snubbel-fior”, då föddes Hullerombullertanterna. Det var viktigt för mig att få med fakta om orgeln eftersom orgeln är ett så otroligt fint kulturarv.

Vad handlar boken om?
– Om Egil och hans kärlek till kyrkomusiken! Egil är en härlig liten kille som vill visa världen det han älskar mest av allt – orgeln. Vi får följa med Egil till kyrkan på en familjegudstjänst. Boken genomsyras av gudstjänstglädje och gemenskap men handlar också om framtidsdrömmar.

Vad är roligast med att skriva för målgruppen 3-6 år?
– Det är en rolig ålder att skriva för eftersom det är i den här åldern intresset för bokstäver och ord väcks till liv. Jag är helt övertygad om att barn som möter litteratur i tidig ålder får med sig läskulturen som en del i uppväxten. Det blir en naturlig del i deras liv.

Vad är svårast med att skriva för så unga läsare?
– Det är verkligen en utmaning att kunna skriva om vänskap, utanförskap, mobbning, död, ja, allting som är livet, för små barn utan att det blir krångligt eller svårt för dem. Och att sedan få till texten väldigt komprimerat och dessutom bra. Små barn vill ha korta och koncisa svar och det är inte helt enkelt. Därför är det så bra att det finns bilder i boken som kan vara en hjälp för barnet att förstå texten.

Kan du berätta om hur arbetet tillsammans med just din illustratör gick till?
– Anna Andersson ritar upp skisser som hon sedan mejlar till mig och efter att jag godkänt dem så målar hon dem eller färglägger dem i Photoshop. Anna och jag har blivit goda vänner och vi har många planer på vårt fortsatta samarbete. Den fina vänskap som föddes ur samarbetet med Egil blev min inspiration till texten i min och Annas andra gemensamma bok: Lilla jag går till Gud som har bokrelease i april 2015. Dessutom arbetar Anna just nu med bilderna till en tredje gemensam bok: Egil, morfar och Guds himmel. Om man är nyfiken att se bilder från våra böcker kan man besöka Annas blogg: www.novembersol.se.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module