Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Tinan Lindberg

Diplomat debuterar med feministisk spänningsroman

Kristina Lindberg debuterade under våren med ”Förnedringen”, en roman som kom till på en av Skrivarakademins kurser. Efter sommaren tar hon tjänstledigt från sitt arbete på Utrikesdepartementet för att ägna sig åt skrivandet på heltid. – Jag vet att det är enormt svårt att slå sig fram som författare, men det är för roligt för att låta bli, säger Kristina Lindberg.

Kristina Lindberg är jurist och jobbar som diplomat på Utrikesdepartementet. Bokdrömmarna har alltid funnits där. Det började med skrivhäftena i skolan då hon intervjuade sin farfar och skrev ner berättelserna om hans uppväxt på landet. Men det skulle dröja ända till 2011 innan hon lyckades övertala den plikttrogna, byråkratiska sidan av sig själv att ge sig hän åt det lustfyllda , kreativa skrivprojektet.

Under våren 2017 debuterade hon under sitt författaralias Tinna Lindberg.

Vad är det viktigaste du har med dig från Skrivarakademin?
– Jag har gått två kurser på Skrivarakademin. Att skriva Krim med Annica Wennström, där jag lärde mig hantverket och fick de nödvändiga verktygen som behövs för att få ihop en berättelse. Här hittade jag också en värld som jag gillade att vara i.

– Den andra kursen, Roman och novell med Eva Lejonsommar, gick jag mest för att komma in i skrivarbubblan. Som en extra bonus wallraffade journalisten Ida Therén på kursen, vilket ledde till ett reportage i Svenska Dagbladet där jag "kom ut" som författare.

Hur var det att debutera (skönlitterärt)?
– Att få hålla min tryckta bok i handen och att se den stå i bokhandeln vid sidan av andra etablerade författare, var härliga ögonblick. Samtidigt var det en känsla av skräckblandad förtjusning att kasta sig ut i floden av alla böcker som ges ut.

– Eftersom jag hade läst på ordentligt om bokbranschen, och varit delaktig i min egen utgivningsprocess, så var jag förberedd på det arbete som väntade efter utgivningen.

Just nu varvar Kristina jobbet på UD – där hon arbetar med exporten av svenska företag och bilden av Sverige utomlands – med att marknadsföra sin bok.

Vad handlar boken om?
– "Förnedringen" är en spänningsroman som utspelar i den svenska villaidyllen på thailändska Koh Lanta och Sveriges ambassad i Bangkok. När svenska män hittas döda efter att ha besökt sexkvarter, kastas ambassadören Viktoria Lindh in i en brottsutredning och den största konsulära krisen sedan tsunamin.

– Boken är först och främst en spännande bladvändare med syftet att underhålla. Men den har också ett underliggande tema som behandlar prostitution och köp av kärlek, som blivit mer eller mindre socialt accepterat. Genom att skriva skönlitterärt hittade jag en form, att på mitt sätt, diskutera frågan varför kvinnor behandlas som andra klassens varelser. Jag kallar boken för en feministisk spänningsroman.

Hur kom det sig att du valde just det temat?
– Få skönlitterära böcker utspelar sig i Thailand, trots att så många svenskar reser dit. Det finns starka, mänskliga band mellan våra länder, men det är också en miljö med många inneboende konflikter. Thailand är varmt, vänligt och välkomnande, men bakom ytan döljer sig ett samhälle som är motsägelsefullt och fullt med konflikter mellan stad och landsbygd, rika och fattiga, kung och militär, män och kvinnor.

– Jag ville också skildra min arbetsplats. UD är en värld befolkad av högpresterande, originella personer med specialkunskaper om världen utanför Sverige. Alla försöker vi navigera och hitta vår plats i en organisation med strikt hierarki och som bygger på att man byter tjänst vart tredje år. Det skapar en särskild kultur eftersom du aldrig vet i vilket land du hamnar och vem som kommer att bli din nästa chef.

Hur ser framtiden ut?
– Efter sommaren väntar ett halvårs tjänstledighet då jag ska pröva vingarna som författare. Jag vet att det är enormt svårt att slå sig fram i branschen, men det är för roligt för att låta bli. Dessutom har jag fått många uppmuntrande recensioner från bokbloggare runtom i Sverige som vill läsa mer om ambassadör Viktoria Lindh och Thailand!

– I min nästa bok funderar jag på att placera henne i Stockholm, eftersom det snart närmar sig valrörelse i Sverige. Samhällsklimatet just nu är tyvärr både hätskt och polariserat, men i en sådan miljö kan det också hända en massa spännande saker.