Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Josephine Almanakis

Ta hjälp av ett proffs!

Josephine Almanakis debuterade tidigare i höstas med underhållningsromanen "Det man inte vet har man ingen aning om". Starten på Josephines skönlitterära skrivande var en nybörjarkurs på Skrivarkademin. Hennes råd till den som vill bli utgiven är att ta hjälp av ett proffs. Själv anlitade hon både en lektör och en redaktör under olika faser av arbetet med sin roman.

Hej, vem är du?
– Jag heter Josephine Almanakis och kommer från Alingsås, men bor sedan nio år tillbaka i Stockholm. Innan dess bodde jag i Spanien i 12 år. Till vardags jobbar jag som sponsorchef på ett ingenjörs- och designföretag, främst med företagskommunikation och varumärke. Från början är jag journalist, och jag älskar språk och att skriva skönlitterärt.

Du har gått flera kurser på Skrivarakademin, vilka?
– Min första kurs var en nybörjarkurs, Roman och novell, under en vecka sommaren 2013. Det var som en uppenbarelse och jag frågade mig själv "Varför har jag inte gjort det här förut?". Efter det gick jag två fortsättningskurser i samma genre , alltid med samma lärare, Maja-Maria Henriksson. Jag tycker att hon är enormt duktig. När jag väl hittade till det kreativa skrivandet blev det en självklar del i mitt liv.

Vad har du tagit med dig från kurserna?
– Två viktiga saker. Det ena är att ge och att få feedback. Att våga låta någon annan läsa och ge sin åsikt om min text. Jag tror att om man inte förstår vikten av ärlig feedback blir man aldrig en riktigt bra författare. Naturligtvis ska man inte tappa bort sig själv, sin berättarröst eller det man vill säga längs vägen. Men goda råd och konstruktiv input har fått mig att växa. Det är också lärorikt att ge feedback. Att verkligen fundera på vad andra vill få fram, kritiskt granska text för att hitta guldkornen.

– Det andra är skrivarvänner. Likasinnade som älskar att nörda ner sig i gestaltning, typsnitt och karaktärsdrag. Med några av mina kursare startade vi en skrivklubb som sågs de veckor vi inte hade kurs, och även fortsatte med det efteråt.

Du debuterade tidigare i höstas med romanen "Det man inte vet har man ingen aning om". Hur har det gått?
– Det har gått jättebra. Efter att ha blivit refuserad av de stora förlagen skaffade jag mig en redaktör som jobbar med många utgivna författare. Efter redigering och testläsning kände jag att manuset var klart att bli bok. Min sambo och jag startade tillsammans Acrocon Förlag och gav ut boken själva. Vi tryckte 3000 exemplar i pocket. Snart har det gått tre månader och vi har passerat 700 sålda exemplar.

– Det blev tre bokrealeser. En smygrelease i Alingsås. Den officiella releasen i Stockholm på Hotel Rival. Samt en bokrelease på jobbet. Dessutom hade vi egen monter på bokmässan där det gick riktigt bra för oss. Bokförlaget Lind & Co kom förbi och fick med sig en bok. Det resulterade i ett samarbete och de gav ut boken som ljudbok i november. Det känns helt overkligt!

Vad handlar romanen om?
– Det är en flippad feelgoodbok, en underhållningsroman som är både rolig och spännande med udda karaktärer. Det handlar om två killar i 30-årsåldern, och vi får följa dem på en vindlande resa i jakt på en blindklocka, ett kärt föremål av stor betydelse. Resan bjuder på förvecklingar, skratt och överraskande vändningar. Det är en berättelse om äkta vänskap, konflikter som får oanade konsekvenser, och missöden när inget blir som det var tänkt.

Varför ska man läsa din roman?
– Om man gillar annorlunda berättelser ska man definitivt läsa den. En bok att bli glad av.

Har du något råd till den som vill bli utgiven?
– Jag har tre råd som har hjälpt mig längs vägen.

1. Tro på dig själv. Jag har från det att jag började min första skrivarkurs inte tvivlat en sekund på att jag skulle ge ut en bok. Med det sagt är det inte så att jag alltid har haft världens bästa självförtroende eller tvivel längs vägen, men innerst inne har jag trott på min story och att den har potential. Jag har också berättat för alla jag träffat att jag skriver en bok.

2. Ta hjälp. Och då menar jag hjälp av proffs för de kan bäst. Jag har anlitat både en lektör när jag hade råmanus och sedan en redaktör när berättelsen började sätta sig. Man kan få mycket hjälp av andra skrivande kompisar och av det som jag kallar peppläsning, det vill säga "den vanliga läsaren", men det är oslagbart med proffshjälp i delar av processen.

3. Börja jobba med ditt författarskap. Om du inte berättar att du skriver är det ingen som vet om det. När jag blev utgiven i en novellantologi startade jag mina författarkonton på facebook och instagram. Så när min debutroman sedan kom hade jag redan ett nätverk i sociala medier, nyfikna läsare och skrivarkompisar. Idag räcker det inte med att skriva en bra bok, du måste också kunna prata om din bok. Förlag i dag satsar på bok OCH författare, du säljer alltså in ett helt författarskap när du skickar in ditt manus till förlag. Så ta hjälp av enkla medel som sociala medier och skapa ett intressant och relevant innehåll.