Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Jan-Erik Larsson

"En roman måste vara angelägen."

För snart tre år sedan besökte Jan-Erik Larsson Skrivarakademins debutantkväll och bestämde sig då för att söka in till Författarskolan. Två år senare debuterade han med sin roman Jag såg dig inte komma på bokförlaget SOL.

Hej Jan-Erik, vem är du?
─ Jag kommer från Borås men bor numera på Lidingö med min sambo och mina två barn. Just nu arbetar jag som biträdande enhetschef på en specialskola för elever med grav språkstörning. I botten är jag biologi- och idrottslärare och kommunikatör. Jag har arbetat med det mesta inom kommunikationsyrket och har då haft förmånen att skriva mycket.

Du gick Författarskolan 2014 – vad fick dig att söka den utbildningen?
─ Jag hade ägnat en massa tid åt ett manus som jag hade kommit ganska långt med, men var osäker på om det var tillräckligt bra. Efter att ha varit på en debutantkväll på Skrivarakadedmin bestämde jag mig för att söka in, och jag fick en plats i sista stund.

Vad var det bästa med Författarskolan
─ Att man lär sig förstå vad som gör en bra text och hur man bygger upp strukturen för en bra berättelse. Det gör man genom att läsa andras texter och sedan ha en konstruktiv diskussion kring texten. På samma sätt är det lika givande att andra läser och diskuterar min text.

Du debuterade hösten 2016 med romanen Jag såg dig inte komma. Hur lång tid tog det för dig att skriva den?
─ Det tog ganska exakt två år från det att jag skrev de första orden till jag hade releasefesten.

Vad handlar romanen om?
─ Jonas blir förtjust i en vacker kvinna som han ser på tunnelbanan. Han förföljer henne och spanar på henne från sin arbetsplats. Kvinnan på tunnelbanan råkar sedan illa ut och Jonas blir misstänkt. Detta sätter igång en händelsekedja som sätter Jonas och hans familj i besvärliga situationer.

Varför ska man läsa din roman?
─ Erik Grundström, en av lärarna på Författarskolan, pratade mycket om att boken ska kännas angelägen. Min roman speglar hur man hanterar dilemman man ställs inför dagligen, vilket gör den angelägen. Den är också spännande och bjuder på en hel del överraskningar.

Skriver du på något nytt nu?
─ För femte eller sjätte gången håller jag på att skriva om mitt första manus, som jag sökte in till Författarskolan med. Jag börjar bli nöjd men det återstår fortfarande mycket arbete innan den är klar. Utgivningen är planerad till 25 november i år.

Har du något råd till den som vill bli utgiven?
─ Se till att gestalta karaktärerna ordentligt så att berättelsen blir levande och berörande. Slarva inte med detaljerna och var noggrann genom hela processen. Ju mer färdigt ett manus är desto större chans att förlagen blir intresserade.

Har du någon oanad talang?
─ Jag spelar gitarr och gör egna låtar. Både debutromanen och nästa roman har titlar från låtar som jag har skrivit. Jag är riktigt bra på boule – en gång i tiden spelade jag i landslaget!