Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Håkan Hjulström

Passionen för diskotek blev en nostalgitripp

Håkan Hjulströms nyutkomna bok Diskoteken i Sverige är en hyllning till landets alla diskotek. Han beskriver diskotekens uppgång, storhet och fall, men också inredningen, musiken, klädstilen, artisterna och diskjockeyerna under trettio år. Den största utmaningen med att skriva fackboken var att avgränsa berättelsen trots det omfattande materialet han samlat.

Hur kom det sig att du ville skriva om just diskotek?
– Anledningen till att jag skrev en bok om diskotek var att jag själv drivit diskotek i min ungdom samt att ingen tidigare skrivit någon bok om branschen.

Vad var den största utmaningen med att skriva fackboken?
– Den största utmaningen med att skriva boken var att inte göra den för lång, det vill säga att avgränsa berättelsen trots omfattande material. För att lyckas med detta valde jag exempelvis inte att ta med några intervjuer i boken utan försöka få den att svepa över de tre aktuella decennierna samt göra nedslag på olika platser i landet där det fanns intressanta saker att berätta.

Har du fått användning av det du lärde dig på kursen Att skriva fackbok?
– Jag har definitivt fått användning för det jag lärde mig på kursen. Jag hade aldrig kunnat skriva boken utan den utbildningen och feedbacken från min lärare, Lotte Mjöberg.

Har du något tips till de som vill skriva fackbok?
– Mina tips till de som ska skriva fackbok är att gå kursen på Skrivarakademien, strukturera berättelsen väl samt välj ett ämne som du verkligen känner för.

Kan du nämna en rolig eller annorlunda anekdot ur Diskoteken i Sverige?
– En kul anekdot ur boken är beskrivningen av det första tv-programmet från ett svenskt diskotek som sändes i januari 1969. Jag beskriver detta unika tv-program i boken och läsaren kan sedan se hela programmet på Youtube eftersom programledaren/diskjockeyn lagt ut det. Det är verkligen häftligt att kunna kombinera en beskrivning i boken från sent sextiotal.