Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Frida Andersson Johansson

Glad, stolt och livrädd över debuten

Frida Andersson Johansson har i dagarna kommit ut med sin debutroman. Dränkt är en korsning mellan skräck och urban fantasy, med inslag av nordisk folktro. Två månader innan utgivning lades hennes bokförlag ned och hon fick ge sig ut på jakt efter nytt förlag.

Kan du berätta lite kort om vem du är och vad du gör?
– Jag är en 39-årig rödhårig radhusmorsa och journalist som försöker skriva böcker framför teven hemma i Segeltorp när barnen lagt sig.

Hur känns det att debutera?
– Omtumlande. Det är i skrivande stund dagen före releasen, och jag är både upprymd över att det ska bli fest och att Dränkt äntligen ska komma ut, och nervös över att folk faktiskt ska läsa och tycka saker. Och ännu mer nervös över att ingen ska vilja läsa den eller tycka någonting alls... Glad, stolt och livrädd.

Hur gjorde du när du hittade rätt förlag?
– Det är en historia i sig. Jag skickade ut mitt manus till flera förlag, däribland ett litet och nystartat med inriktning på skräck, fantasy och science fiction. Jag började med sådana som tog emot manus via e-post, och innan jag tog mig för att skriva ut och skicka även till övriga, så fick jag ett ja! Under närmare ett år höll jag och förlaget på att arbeta med texten, ta fram omslag, baksidestexter och allt sådant där. Och just som andreredaktören hade läst igenom texten en sista gång och jag hade lämnat in de slutliga ändringarna innan korrekturläsningen så lade förlaget ner. Två månader innan utgivning.
Min räddning var att jag fick tillbaka rättigheterna till boken och kunde ge mig ut och leta ett nytt förlag. Jag var väldigt öppen med att jag var på jakt och fick många tips från olika håll. Det visade sig att man är ganska intressant i förlagens ögon när ens manus redan har blivit antaget en gång. Att dessutom ha en så gott som färdigarbetad bok att visa upp var en bonus. Jag blev till och med kontaktad av flera förlag som ville läsa mitt manus, bland annat Stimpla Publishing, som hörde av sig via Instagram. Och till slut blev det också Stimpla som jag skrev avtal med, efter att ha granskat dem noga. Såhär i efterhand är jag glad att det gick som det gick, även om det var jobbigt ett tag. Mitt tips till andra: Se alltid till att det står i ert avtal att ni får tillbaka rättigheterna om förlaget inte lever upp till det de lovat.

Vad handlar Dränkt om?
– Dränkt handlar om Unn som försöker göra karriär och leva ett sunt och normalt liv, som en strategi för att inte bli som sin mor. Modern är en kvinna som inget barn borde ha fått växa upp med och som till slut hamnar på institution. Men Unn dras till den märklige mannen i villan på anda sidan vägen. Hon befinner sig snart i en tillvaro av mardrömmar, hallucinationer och dödsfall. Händelserna verkar ha koppling till hennes förflutna.
– Dränkt är en korsning mellan skräck och urban fantasy, med inslag av nordisk folktro.

Har du något nytt skrivprojekt på gång?
– Ja, några stycken. En novell inspirerad av en gammal saga, som ska vara med i en antologi till förmån för Min stora dag samt en barnbok med övernaturliga karaktärer som jag fick idén till när jag slog huvudet i min dotters drömfångare. Bland annat.

Berätta om e-novellerna som du gett ut
– Det är två skräcknoveller, Tassar barfota och Sockerkaka. Båda utspelar sig i vår moderna verklighet men Tassar barfota är mer av en spökhistoria medan Sockerkaka huserar ett monster. De är ganska korta, möjligen en följd av att jag var inställd på skrivövningarnas längd sedan kursen.

Vilka kunskaper från Skrivarakademins kurser har du haft mest nytta av?
– Till att börja med så är det väldigt nyttigt att få feedback på sina texter, men även att ge feedback. Man lär sig mycket av att inte bara läsa andras texter utan också fundera över hur man uppfattar dem och varför. Manuset till Dränkt hade jag skrivit innan jag gick på Skrivarakademin och att jag valde kursen i att skriva skräck, fantasy och science fiction var bland annat för att lära mig mer om ämnet, om det här nu ska bli en genre jag ska jobba mer i. Att fundera kring logik i en fiktiv värld, vad det man hittar på i en scen får för följder för resten av berättelsen, och hur folk rör sig i ett rum var givande. Men det jag minns bäst var hur roligt det var. Det är en härlig känsla att få släppa loss ordentligt i skrivövningarna. Det är inte alltid man har förmånen att befinna sig i ett sammanhang där "det här är ju helt sjukt" är bland det finaste beröm man kan få. Att jag lärde känna kursledaren Anders Fager och mina trevliga och duktiga kursare var en extra bonus. 

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module