Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Susanne Bengtsson barnboksdebuterar

Susanne Bengtsson barnboksdebuterar om motorcross

Susanne Bengtsson debuterar i år med barnboken Vilmers första tävling. Genom Rabén och Sjögren har hon fått medverka på både pressfrukostar, boksigneringar och blivit anlitad som bloggare. Lusten och energin att skriva hittade hon på Skrivarakademin.

Susanne Bengtsson skriver bara när hon är ensam. Det måste vara tyst och lugnt omkring henne. Eftersom hon är en kvällsmänniska sitter hon ofta uppe sent och skriver, och dricker massor av kaffe. För att kunna koncentrera sig på skrivandet är hon just nu tjänstledig en dag i veckan från hennes vanliga jobb.

Vad är det som driver dig att skriva?
– Nyfikenhet, språkintresse och lusten att dela med mig av sådana ämnen som ligger mig varmt om hjärtat och som jag inte hittat någon litteratur om. Den här gången handlade det om motorsport, eftersom jag och mina två crossåkande söner inte hittade några böcker om det. Eftersom jag jobbar som journalist har jag också en drivkraft att beskriva verkligheten.

För tre år sedan läste Susanne kursen Barn- och ungdomsboken. I höst går hon på Författarskolan.

Vad var det bästa med Skrivarakademin?
– Jag fick både ny kunskap, konkreta tips och massor av lust och energi att skriva. Med professionella lärare, engagerade kurskamrater och en inspirerande miljö utvecklade jag min kreativitet.

Hur känns det att jobba med ett förlag?
– Proffsigt! Rabén och Sjögren är verkligen duktiga och har resurser vad gäller marknadsföring, försäljning, pr och distribution. Jag är själv förvånad över hur de har lyckats få ut min bok så brett. Jag tycker att jag ser den överallt. Dessutom har de bra relationer med media så jag har fått medverka på både pressfrukostar, boksigneringar och som bloggare. Samarbetet med min redaktör var också mycket givande. Vi bollade texten fram och tillbaka många gånger innan vi "kom i mål". När man skriver för barn är just anpassningen av språket oerhört viktig.

Vilket är ditt bästa skrivtips?
– Att resa bort! Jag har provat allt från ödsliga stugor i Roslagen till billiga hotell i gråtrista tyska städer. Genom att fly hemmet och vardagen går det lättare att fokusera på skrivandet. Jag brukar avstå från både tv, mobil och Internetuppkoppling. Dessutom gör jag ett schema där skrivtid varvas med promenader och fikaraster. På trefyra dagar brukar jag få jättemycket gjort.

Vad får du ut av att skriva?
– Allt från avkoppling och terapi till glädje och bekräftelse. Jag skriver ofta om sådant som är jobbigt och som jag behöver bearbeta. Tidigare har jag gett ut en diktsamling om separationer och skilsmässor, när jag själv drabbades av det (Älskade Hatade Män, 2006). Nu har jag skrivit om en sport som jag egentligen är livrädd för. Jag har stått och våndats på crossbanan många gånger och varit orolig när barnen kör. Men tack vare Cross-Vilmer har jag närmat mig sporten. Sedan är det ju jätteroligt när man får feedback, kontakt med läsare och fina recensioner....

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module