Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Skrivargruppen Väsen

Skrivargruppen som gör Väsen av sig

De kallar sig Väsen, skriver skräck och hjälper varandra att bli bättre. Kvartetten som träffades via Skrivarakademin har från start haft målet att ”bli klara”. Nu har två av dem förlagskontrakt.

Efter flera kurser på Skrivarakademin kände Johannes Pinter, Madeleine Bäck, Christina Barklund och Klas Augustsson att de behövde något mer än klasskamrater. Grupperingar för en termin i taget räckte inte. De behövde en stabil skrivargrupp med en gemensam passion för skräck och samma driv i skrivandet. Tack vare elevträffar, arrangerade av deras lärare Anders Fager, fann de varandra strax innan jul 2013.
 
Under hela våren 2014 har Väsen träffats varannan vecka, precis som när de gick kurs på Skrivarakademin. Och de har gjort stora framsteg. Johannes Pinter och Madeleine Bäck har båda fått förlagskontrakt. Johannes debuterar i december 2014 på Eskapix förlag med sin debutroman Vackra Kyrkor jag besökt. Madeleine har kontrakterats av Rabén & Sjögren och debuterar 2016 med en rysare för unga vuxna, första delen i en planerad trilogi.

– Jag hade aldrig kommit så långt utan det stöd och den uppmuntran jag fått från Väsen, säger Madeleine Bäck.

Väsen fungerar genom att de fyra medlemmarna har med sig något de vill ha hjälp med till varje träff. Oftast är det text som de andra ger feedback på. Men det kan också bli djupa diskussioner om karaktärer, hur en viss människa reagerar i olika situationer. Att prata om sitt synopsis, själva skelettet i storyn, är också bra att göra i grupp, tycker de.

Vad bär ni med er från Skrivarakademin?
– Många saker. Men en av dem är metoden att jobba strukturerat med text. Dels hur vi ger feedback till varandra, dels hur vi jobbar separat med historiens struktur och med själva skrivandet, säger Johannes Pinter.

Varför är det bra att ha en skrivargrupp, tycker ni?
– Det är en sådan lyx att ha kollegor som orkar läsa och engagera sig i ens text. Sedan får vi sådan tid av varandra. Ibland kan vi sitta över två timmar med samma persons text. Det är också bra för disciplinen. Vi ger varandra läxa, säger Christina Barklund.

Har ni något råd att ge andra som vill bilda en skivargrupp?
– Se till att samla folk på samma kvalitets- och ambitionsnivå. Det är viktigt att alla är ungefär lika jämna och att alla vill samma sak. Vårt mål var från start att bli klara med våra böcker. Nu är vi på god väg, säger Klas Augustsson.

Varför heter ni Väsen?
– Av flera skäl. Ett är förstås att det låter bra. Men sedan har Väsen två olika betydelser för oss. Det handlar om de väsen vi skriver om i skräckgenren och om att höras. Vi vill göra väsen av oss, säger Johannes Pinter.

DETTA ÄR VÄSEN:
Johannes Pinter, 49 år, Hägersten. Till vardags regissör och manusförfattare i filmbranschen. Debuterar december 2014 med "Vackra kyrkor jag besökt" på Eskapix förlag. Bloggar på debutantbloggen.wordpress.com
Christina Barklund, 54 år, Stockholm. Läkare och tidigare skådespelare på Stockholms stadsteater. Skriver på en psykologisk skräckroman.
Klas Augustsson, 41 år, Uppsala. Civilingenjör i teknisk fysik och delägare i skivbolaget Häpna. Arbetar även på antikvariat. Skriver på en novellsamling i HP Lovecrafts anda.
Madeleine Bäck, 37 år, Solna. Medicinjournalist och vd på tidningsbyrån A4. Skriver på en rysartrilogi som utspelar sig i hennes barndoms Gästrikland. Debuterar 2016 på Rabén & Sjögren.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module