Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Skrivarakademin - en förlösande utbildning

Skrivarakademin - en förlösande utbildning

Efter att ha jobbat som copywriter och journalist i många år ville Erika Strandellgöra något nytt. Att söka till Skrivarakademin är ett beslut hon inte ångrar i dag. ”En helt ny värld öppnade sig”, beskriver Erika sin tid på Skrivarakademin.

Varför sökte du till Skrivarakademin?

– Jag behövde göra något nytt i mitt liv. En nedstämd kväll slog jag in ”skrivarkurs” på Google och då kom Skrivarakademin upp som nummer ett. I undertexten hann jag snabbt se ordet distans, vilket var en förutsättning för mig som bor i Gävle med småbarn. Eftersom anmälningstiden gått ut ringde jag och frågade om kursen skulle gå även till våren, och döm om min förvåning när jag fick veta att det fanns en plats kvar. Då bestämde jag mig. Det var ödet.

Vilka kunskaper är de viktigaste du fått med dig från utbildningen?

– Jag har fått kunskaper om allt det där jag inte visste något om. En ny värld öppnade sig för mig som skrivit som journalist och copywriter i tjugo år. Gestaltning. Smaka på ordet bara. Det är lika svårt som det är ljuvligt att träna på. Jag har lärt mig att mejsla fram människors karaktärer i skrift, att försöka uttrycka deras personlighet i dialogen, att bygga upp miljöer och stämningar. Jag har fått ta en närmare titt på hur själva hantverket byggs upp. Att skriva en längre text, kanske till och med en bok, är verkligen ett hantverk baserat på känslor och ett oändligt tålamod - som jag också lärt mig att jag i värsta fall inte besitter.

Vad tyckte du om lärarna på utbildningen?

– Lärarna är de som till syvende och sist borgar för kvalitet. Och Skrivarakademin är kvalitet. Lärarna har gedigen erfarenhet, var och en inom sitt område. Och de har en unik förmåga att lyfta dig och att samtidigt ge dig en konstruktiv och begriplig kritik. Jag var rädd när jag började. Min självkänsla var låg och jag hade ett intuitivt motstånd till att låta människor jag inte ens skulle möta i verkliga livet läsa mina utlämnande texter. Men jag som pluggat på reklamskolan Berghs School of Communication på samma premisser kan bara skratta och njuta. Om reklamskrivande är vassa armbågar och spekulationer kring vem som ska bli kursetta, så är Skrivarakademin en förlösande utbildning som tar fram människors bästa sidor.

Vilket är ditt bästa minne från utbildningen?

– Vår klass kom varandra så oerhört nära att vi tog ett eget initiativ till att träffas i Stockholm. I slutet av mörka januari gick jag in på en restaurang på Söder i Stockholm och sa till dörrvakten att jag inte visste var jag skulle. Han tittade på mig och sa ”då ska du dit bort i hörnet, där känner ingen någon”. Att träffa alla dessa människor – efter att ha läst deras personliga texter – var sagolikt. Vi hade inga förutfattade meningar. Ingen såg ut som man tänkt sig. Vi skrattade och vi grät och jag var sömnlös hela natten efteråt. Fantastiskt!

Har du användning av dina kunskaper från Skrivarakademin idag?

– Jag har fortsatt på den nystartade Författarskolan på distans. Den långa utbildningen avslutades med en elva veckors egen projekttid, så jag har ju en längre text som jag jobbar med. För att få press på mig själv att inte lägga den åt sidan har jag fortsatt utbilda mig. Men när man ska göra saker vid sidan av sitt ordinarie jobb och liv blir det ändå inte samma sak. Annat går före, så är det bara. Men jag planerar att fortsätta. En dag eller annan ska min text bli klar och det kommer den att bli tack vare Folkuniversitetet. Till alla er som funderar på att söka en heltidsutbildning, tveka inte! Det är en lyx som kommer att förändra dig som människa.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module