Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Lisa Östberg har läst Filmmanus på Skrivarakademin

Lisa Östberg långfilmsdebuterar med Katinkas kalas

Lisa Östberg debuterade med dramakomedin Katinkas Kalas i november 2011. Filmidén började hon utveckla redan för tre år sedan, när hon läste kursen Filmmanus på Skrivarakademin.

Läs mer om och
se trailern Katinkas kalas

– Filmmanuskursen var en jättebra och överskådlig introduktion till yrket. Jag sög i mig information under hela kursen och fick många nya idéer och infallsvinklar. Vår lärare hann ta upp många bra saker under den korta tiden och gav oss även tips på hur vi kunde gå vidare efter utbildningen, säger Lisa.

Katinkas kalasKatinkas kalas handlar om en grupp unga hipsters som samlas för att fira sin vän Katinkas födelsedag. Det råder en skön stämning på kalaset ända tills en objuden gäst dyker upp, den blonderade och frigjorda programledaren Linda. Hon välkomnas varmt till en början, men i takt med att Linda börjar tänja på gästfrihetens gränser börjar en kulturkrock blotta sig och de andra får sina liberala åsikter satta på prov.

– Idén till långfilmen var från början ett kortfilmsmanus där jag ville utforska de moderna klassgrupperingarna. Klasskillnader handlar i dag inte enbart om vad man föds in i utan om vad man själv anser sig tillhöra för grupp.

Lisa utvecklade Katinkas Kalas till en långfilm med regissören och manusförfattaren Levan Akin. Tillsammans arbetade de under två års tid med att färdigställa manuset till Katinkas Kalas, en film som Lisa beskriver som väldigt dialogdriven.

– Hur folk pratar med varandra kan verkligen ringa in en persons karaktär. Det ligger så mycket dolt i samtalet. Jag älskar snack helt enkelt, och skriver ofta ned samtal jag hör runt omkring mig.

Dryga tre år efter att de första raderna i manuset skrevs är nu Katinkas Kalas en färdig film som kommer att visas på biografer runt om i landet senare i höst. Finansiering, producent, casting av skådespelare… allt har Lisa, Levan Akin och producenten Erika Stark ordnat själva.

– Väldigt många beslutsfattare inom filmvärlden är män, femtio plus. Följden blir en skev målgruppsfördelning i filmerna som visas. Jag är väldigt glad att vi har skapat en egen film på våra egna villkor.

Katinkas Kalas är bara startskottet för Lisas karriär som manusförfattare. Efter arbetet med långfilmen har Lisa hunnit skapa två föreställningar på Moderna Dansteatern samt ett manus till pilotavsnittet av en ny TV-serie. Hon har också regisserat ett pilotavsnitt för SVT och håller just nu som bäst på med nästa filmmanus.

Lisas fem bästa tips till dig som vill långfilmsdebutera:

  • Hitta en bra historia som är värd att berättas.
  • Skaffa en duktig producent som kan hjälpa dig att driva processen och har samma smak.
  • Gör en pilotinspelning med en billig teknik och se hur materialet fungerar med skådisar.
  • Välj en idé som inte kostar för mycket att genomföra.
  • Lita på din egen instinkt och kompromissa inte för mycket.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module