Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Josefin Ahlström

Josefin Ahlström wallraffade inför debutromanen

I oktober debuterade journalisten Josefin Ahlström med romanen I niqab på Stureplan (Frank förlag). På Skrivarakademin lärde hon sig vikten av att planera sin historia för att undvika många onödiga omskrivningar.

Läs mer

– Det finns inga genvägar, inget skriver sig självt, det behövs sittfläsk för att bli klar, säger Josefin Ahlström helt krasst.

Josefin gick tre terminer på Skrivarakademin och levererade två kapitel varje vecka. Däremellan skrev hon praktiskt taget ingenting.

– Eftersom jag har svårt att jobba utan mål och deadlines passade det mig väldigt bra att varje vecka vara tvungen att lämna en text.

Det var under en semesterresa i Dubai som hon bestämde sig för att skriva om en  svensk kvinna som iklädde sig en niqab (niqab är en heltäckande slöja, endast ögonen syns). Några månader senare åkte en börs-vd fast för sexköp i Stockholm och dolde brottet för vänner och kollegor. Det blev startskottet för hennes roman.

– De här två ingredienserna var det enda jag visste när jag började skriva. Jag blev nyfiken på historien som växte fram och ibland förvånade vändningarna mig själv på ett kittlande sätt. Under tiden berättade jag inte för någon om vad skulle hända i romanen. Det var en viktig del att jag inte pratade sönder handlingen och det gjorde att jag själv var nyfiken på min text och vad jag skulle få för reaktioner.

I niqab på Stureplan av Josefin AhlströmJosefin köpte en niqab på nätet och gick runt med den på Östermalm tillsammans med en skrivarkollega. Reaktioner och blickar tog hon med sig in i romanen, likaså sina egna erfarenheter av Stockholms överklass och affärsvärld.

I niqab på Stureplan handlar om Christoffer, en framgångsrik börs-vd som har allt en man kan önska sig: En vacker fru, en sportbil, en ny båt, och en lyxig våning på Östermalm. Ändå är det något som skaver. En kvav sommarnatt går Christoffer över gränsen och köper sex av en prostituerad. Han blir tagen på bar gärning av polisen och åker fast. Nästa morgon ringer en journalist och ber om en kommentar till nattens händelse. Christoffer blir chockad när han konfronteras med att han har åkt fast. Hur kunde de veta? Han dras därefter in i en spiral av lögner, svek och farliga handlingar.

Just nu skriver Josefin på en ny bok som förhoppningsvis kommer ut nästa sommar, men det är inte en fortsättning på I niqab på Stureplan. Skrivprocessen går inte alltid på räls. Hon har egentligen aldrig känt att inspirationen har kommit till henne. Tvärtom är det alltid motigt att börja skriva, men efteråt är hon nästan alltid nöjd med sig själv.

– När man skriver så är man väldigt ensam, både i processen och med resultatet. Går det bra får man allt beröm själv, men går det sämre blir det tyngre att bära. Att ingå i en skrivargrupp gör att man kan få stöd i sina eventuella nederlag.

– Ibland läser jag något som jag har skrivit och blir imponerad över min egen text för att nästa dag läsa om den och inse att det jag skrivit är skräp. Då gäller det att försöka minnas de gångerna som jag var nöjd med min text. Jag försöker också att peppa mig själv att alla inte kan tycka om det jag har skrivit, speciellt nu när jag har blivit publicerad och ”alla” vill agera kritiker.

Josefins fyra bästa skrivtips:

  • Slutför ditt manus! Annars blir du aldrig antagen.
  • Planera, annars tar det stopp vid femtio sidor.
  • Sätt upp realistiska mål, till exempel: varje vecka ska jag skriva x antal sidor och så gör du det.
  • Var öppen för konstruktiv kritik.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module