Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Ulrika Lidbo

"Lär känna dina karaktärer och gå på magkänslan"

Ulrika Lidbos liv tog en ny vändning när hon började på Skrivarakademin. Nu har hennes tredje ungdomsbok Inte vatten värd precis kommit ut. Här delar hon med sig av skrivtips och minnen från tiden på Skrivarakademin.

Relaterad information

Vad fick dig att vilja gå en skrivarkurs?

– Jag var osäker i mitt skrivande och tänkte att nya infallsvinklar och konkreta skrivövningar kanske kunde vara till hjälp. Dessutom längtade jag efter att diskutera skönlitterär text med andra.

Var i livet befann du dig då?

– Jag var föräldraledig med mitt andra barn. Åren dessförinnan hade jag fått två barn tätt, utbildat mig på journalisthögskolan och jobbat som reporter. Livet borde vara toppen, men något fattades. Jag kom till en punkt då jag insåg att om jag inte tog upp mitt skönlitterära skrivande, skulle jag aldrig bli riktigt tillfreds. Då hade jag inte skrivit något ”eget” på nästan ett decennium, av rädsla för att misslyckas. Så det var ett ganska stort steg.

Vad fick du med dig från Skrivarakademin?

– Det går nästan inte att sätta ord på. Det är så mycket. Hela mitt liv tog en vändning som jag aldrig hade kunnat tro, tack vare min tid på Skrivarakademin. För mig handlar skrivande till stor del om att iaktta, undersöka och ifrågasätta saker och ting. Det är ett stort privilegium att få tillbringa dagarna med att försöka bli klokare på världen och det egna jaget.

Hur var det att debutera?

– Omtumlande, fantastiskt roligt och lite läskigt.

Vad är speciellt med att skriva för unga läsare?

– Jag tänker inte på att jag skriver för unga. Jag skriver om unga, men för alla. De ämnen jag tar upp i mina böcker tror jag att även vuxna många gånger kan känna igen sig i.

Vad handlar din senaste ungdomsbok om?

– Den handlar om Edith som går i åttan och gör vad som helst för att få tillhöra sin gamla bästis Lucindas nya gäng. Hon till och med fryser ut den nya tjejen i klassen, Sigga, för att positionera sig i gänget och själv slippa bli mobbad. När Sigga försvinner under en tipspromenad på en klassresa till Gotland, drabbas Edith av fruktansvärda skuldkänslor. Ingen vet var Sigga är eller om hon ens lever. Det handlar om skuld, rädslan för utanförskap och civilkurage.

Kan du ge tips till de som vill börja skriva för barn och ungdomar?

– Lär känna dina karaktärer. Ta reda på deras drivkrafter, längtan och rädslor. Gå på magkänslan, intuitionen leder dig ofta rätt. Skriv om sådant som ligger dig varmt om hjärtat. Acceptera att du måste skriva om – många gånger – för att texten ska bli bra. 

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module