Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Jens Lapidus som gått på Skrivarakademin

"Att skriva verkade vara ett kul tidsfördriv"

Kriminalförfattaren Jens Lapidus har stora öron och ett enormt behov av att berätta berättelser. På Skrivarakademins deckarskola hittade han snabbt sin unika korthuggna stil som ledde till succén Snabba cash, som följdes av Gängkrig 145 och Aldrig fucka upp. Sommaren 2011 kom romanen Livet deluxe, som även den beskriver det mörka Stockholm.

– Att skriva verkade vara ett kul tidsfördriv. Det var därför jag började på Skrivarakademin, säger Jens Lapidus.

Hösten 2003 blev en vändpunkt i Jens liv. Han gjorde flitigt sina hemläxor samtidigt som han arbetade som tingsnotarie på Sollentuna tingsrätt. Under kursen var det något som vaknade till liv inom honom. Han hittade snabbt sin egen stil och skrivandet flöt på bra.

– Jag fick mycket inspiration från mitt dagliga liv och från tingsrätten. Berättelserna fogade jag samman till en roman. Jag hade ingen aning om att det skulle gå så bra, säger han.

Att Snabba cash blev en storsäljare tror Jens hänger ihop med att han beskriver verkligheten på ett trovärdigt sätt. Han gräver där han står och samlar ivrigt på anteckningar. Det är här de stora öronen kommer in. Han skriver ned allt ifrån vad folk säger, vad de har på sig och vad de har för livssyn. Oavsett om det är på tunnelbanan eller i rättegångssalen.

– I början var det bara en ren fröjd att få skriva. Det var min hemliga hobby och jag skrev för mig själv. Men inför den andra boken visste jag att folk skulle läsa mig. Kommer de att gilla det här? frågade jag mig själv. Jag var tvungen att fundera länge innan jag kom på att jag faktiskt skriver för att det är kul.

Uppföljaren Aldrig fucka upp kom ut 2008. Den handlar också om Stockholms råa undre värld och om människorna som lever i skuggan. Stilen kallar Jens själv för Stockholm noir och den genomsyrar även Gängkrig 145, som är en egen berättelse i serieromanform.

– Jag har alltid gillat serier. Tanken var att jag och illustratören Peter Bergting skulle göra något på Snabba cash. Men vi tyckte att det skulle vara ännu roligare att göra en helt ny grej tillsammans.

Flera gånger under intervjun återkommer Jens till hur fantastiskt roligt det är att skriva. Trots det är skrivandet bara en hobby. Hans riktiga jobb är som advokat på Försvarsadvokaterna. Det är han noga med att poängtera. Både yrkeslivet och familjen går före skrivandet. Tiden är knapp men kanske kan han ändå hinna med en kvällskurs?

– Det som är kul med kurser är att man snabbt lär sig väldigt mycket. Jag skulle gärna vilja lära mig mer om foto och om naturen, eller kanske dreja, säger han och skrattar.

Den senaste romanen Livet deluxe utgavs sommaren 2011. Det är den sista delen i trilogin om det mörka Stockholm. Några av huvudpersonerna från Jens två tidigare böcker återkommer, bland annat JW och Mahmud.

Fakta Jens Lapidus:

Ålder: 36 år
Familj: Ja, fru och två barn
Yrke:
Försvarsadvokat
Hobby: Kriminalförfattare
Senast lästa bok: Vi i villa av Hans Koppel
Förebild:
Amerikanska författaren James Ellroy för hans revolutionerande språk och förmåga att väva in samtiden
Oanad talang:
Jag gör en jäkligt god fisksoppa

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module