Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Anna Fogelberg

Författande bibliotekarie med smak för trynkottar och sprattlor

Anna Fogelberg startade ett eget bokförlag och har hittills gett ut två fantasyböcker för barn och ungdomar. Nästa bok I blixtormens tunnlar kommer ut lagom till jul. Det var på Skrivarakademin modet att starta eget växte fram.

Anna Fogelbergs hemsida

– Jag tror inte att jag hade vågat trycka min första bok, om jag inte hade gått igenom den så grundligt på Skrivarakademin innan, säger Anna Fogelberg som har gått både en manuskurs och den ettåriga Skrivarlinjen på distans. 

Vad fick du med dig från Skrivarakademin?
– Massor av saker! Det är otroligt hur mycket man kan lära sig av att få diskutera sina egna och även andras texter. Drakgården, som blev min första bok, jobbade jag med på en manuskurs våren 2008. 

Är det svårt att starta eget förlag? Hur går man till väga?
– Det är inte särskilt svårt att starta ett eget förlag, det svåra är att veta om man har en bok som är tillräckligt bra för att ges ut. När man är ensam om att skriva, redigera och korrekturläsa manus är det svårt att bedöma om det verkligen håller för en utgivning. 

– Jag kontaktade ett tryckeri och bad dem berätta vad det skulle kosta att trycka upp 400 ex av mitt manus. Sedan startade jag en enskild firma för att kunna sköta försäljningen på ett enkelt sätt. 

– Än så länge har jag gjort detta i liten skala men jag inser att om försäljningen ökar kommer det ta ganska mycket tid att sköta all bokdistribution, fakturering och marknadsföring själv. Men det finns tjänster för exempelvis distribution, även om inte jag har provat det än. 

Hur har du marknadsfört dina böcker?
– Eftersom jag är bibliotekarie tycker jag att det är viktigt att nå ut till landets bibliotek vilket jag också har gjort via bibliotekstjänst. De recenserar böcker och en bra recension har sålt cirka 500 ex åt mig till folk- och skolbibliotek. 

– Det är också bra att finnas med i Bokrondellen, en tjänst som funkar som mellanhand mellan förlag och bokhandlare. I deras databas finns all uppdaterad information om ens bok. Då syns man på de flesta internetbokhandlar och även vanliga bokhandlare kan lätt hitta ens bok om någon kommer in och frågar efter den. 

– Internet är ett bra sätt att synas på – facebook, bloggar, twitter och så vidare har stor genomslagskraft. Jag försöker också synas lokalt i min gamla hemkommun, min nuvarande boendekommun och i den kommun jag jobbar. Det är alltid större chans att folk är intresserade av böckerna om de vet vem som har skrivit dem. 

Har du formgett och layoutat dem själv eller tagit hjälp av någon?
– Tryckeriet har hjälpt mig med omslagens layout och även hur inlagan ska se ut för att bli snygg. Jag har givetvis fått vara med i alla steg och vi har tillsammans diskuterat fram det slutliga resultatet, men jag har fått mycket tips och hjälp av tryckeriet. 

– Framsidorna och även bilderna i bokserien ”Övervendarins lärling” har Andreas Raninger gjort åt mig. En duktig konstnär som jag hittade via kontakter i min hemkommun. 

Vad är fördelen med att ge ut på eget förlag?
– Det finns flera fördelar. Jag har koll på vart de flesta av mina böcker tar vägen och kan på så sätt få en nära relation till mina läsare. Jag har skrivit min e-post i slutet av böckerna och många hör av sig efter att de har läst. 

– Det känns också bra att ha fått bestämma allting kring böckernas utseenden själv och ha kontroll på hur mycket jag pengar jag får in för dem. 

Finns det någon nackdel?
– Ja, som litet förlag är det svårt att synas i bokfloden. Det finns också en viss misstänksamhet mot egenutgivare. Är boken inte tillräckligt bra för att ges ut på ett ”riktigt” förlag? Men då ska man veta att det är oerhört svårt att bli antagen på något av de stora förlagen i dag och jag tror att det finns många bra manus hemma i folks datorer som aldrig blir böcker på grund av alla refuseringsbrev från förlagen. Att få flera refuseringar behöver inte alls betyda att manuset är dåligt. 

Hur kom det sig att du valde att skriva i just den här genren?
– Det är både roligare och mer utmanande att skriva fantasy. Då kan vad som helst hända! Att få utforska en okänd värld och hitta trynkottar och sprattlor och varbestar är spännande. Jag väljer också helst att läsa fantasyböcker själv, det realistiska har man ändå runt omkring sig hela dagarna. 

– Utklädd till sagohäxa berättar jag ofta sagor för små barn. Känslan av magi som infinner sig vid en berättarstund eller vid läsningen av en bra bok är nästan det bästa jag vet. Jag upplever den starkt när jag skriver och hoppas att mina läsare också gör det när de läser. 

Vad är det roligaste med att skriva för barn och ungdomar?
– Allt jag får vara med om under skrivandet. Att det jag skriver blir för barn och unga är inget som jag har valt självmant. Det blir sådana texter när jag skriver helt enkelt. Jag har rätt många vuxna läsare också, även om böckerna är klassificerade som barnböcker och läses från 9 års ålder. 

– Men jag tänker att det kanske blir en annan sorts läsarkontakt med barn och unga? De hör gärna av sig till mig flera gånger, vill ha andra boktips eller skickar egna texter som de har skrivit. Det är en stor lycka att få läsarbrev som detta: ”En sak till om den hära bra boken var att jag inte kunde sluta att läsa. Jag läste till och med när jag satt och titta på tv:-)”

– Att starta eget förlag är något av det bästa jag har gjort. Äntligen når mina texter ut till mina läsare! 

När kommer nästa bok?
Den är inlämnad till tryckeriet nu och bli förhoppningsvis klar till julförsäljningen. Boken heter I blixtormens tunnlar och är fortsättningen i serien Övervendarins lärling. Huvudpersonen Majra råkar ut för ett ordentligt äventyr med magiska vidunder och snöstormar. 

Annas fyra tips till dig som vill ge ut på eget förlag:
Låt saker och ting ta lång tid och korrekturläs väldigt noga.

Tänk på boken ska se lika proffsig ut som om den vore utgiven på ett stort förlag annars är ingen intresserad av att köpa den.

Tro på att du har skrivit något bra! Våga ta plats och synas i tidningar och på nätet och på den lokala julmarknaden! Be att få göra ett författarbesök på ditt bibliotek eller en boksignering på ICA.

Var medveten om att det tar tid att distribuera böcker, skriva fakturor och marknadsföra sig. Men om du tror att du tycker det är roligt, så tveka inte att prova! 

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module