Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Thrillern KUM är Henrik Erikssons debut

Thrillern KUM är Henrik Erikssons debut

Henrik Eriksson hittade lusten att skriva på Skrivarakademin. Inspiration fick han under de fyra år som han bodde i Sydostasien och såg de rådande orättvisorna och hur människor värderas olika. Resultatet blev debutromanen KUM, en ryslig thriller som bland annat handlar om människohandel. Nästa vår kan du också läsa den.

Relaterad information

– Jag tycker om att skriva så att det berör – både mig själv och andra – att jag ryser själv över en rad eller ett stycke och får andra att göra det. Dessutom tycker jag om att skriva slutet på manuskript jag jobbar på. De där sista raderna, säger Henrik Eriksson.

För sju år sedan gick han ut Författarskolan.

– Mina kunskaper från Skrivarakademin satte grunden till allt. Jag fick större självförtroende i mitt skrivande. Mina noveller som jag jobbade på blev mycket mer genomarbetade. Jag fick en större insikt i allt från karaktärsbyggande och perspektiv till konflikter i texten som skapar nerv att läsa vidare … Kort sagt: Jag blev en bättre hantverkare.

Henrik minns att läraren, Erik Grundström, var väldigt rak, rättvis och kunnig. All feedback kändes personlig och saklig eftersom han var väldigt påläst på allas texter. Erik fick Henrik att känna sig bra – att han hade något.

Till slut, efter att ha skrivit om KUM åtta gånger var alla parter nöjda, även förläggaren på Ordfront. Debutromanen utspelar sig i Sydostasien där tre levnadsöden vävs samman: en kambodjansk pojke och syster som blir lurade till Phnom Penh för jobb, ett svenskt par i Singapore, vars äktenskap är på väg att krackelera och en kinesisk entreprenör i det nya kapitalistiska Shanghai, som får reda på att hans dagar är räknade. Deras öden vävs samman allt tätare tills de alla blir indragna i kum; den gruvliga hämnd som ligger och gror hos de fattiga och utnyttjade tills den en dag exploderar.

– När jag bodde i Singapore och reste runt i regionen såg jag orättvisorna och hur människor värderas olika. Vissa har snuskigt mycket pengar och andra inget alls och det påverkar dem som människor.

– KUM behandlar ämnet trafficking och rovdriften på barn i Sydostasien, men belyser också hur vi människor egentligen behandlar varandra, vem som bär skulden för orättvisorna och huruvida vi har rätt att blunda inför dem. Men den lyfter även fram det som trots allt gör livet värt att leva och om det som får oss att härda ut, om vänskap och kärlek, stolthet och mod.

Nu skriver Henrik på en ny roman som också utspelar sig i Sydostasien, men även i Sverige.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag brottas med mina barn. Springer. Reser. Älskar min sambo. Jobbar på en reklambyrå. Försöker att få tiden att gå ihop. Slöar i soffan och ser massor med film. Drömmer om ett hus vid havet och läser mig till sömns.

Henriks bästa tips till dig som vill bli publicerad:

  • Var envis, ge inte upp och var beredd på att skriva om.
  • Låt vänner läsa och ge feedback.
  • Arbeta igenom texten så mycket du bara kan innan du skickar in den till några förlag.
  • Skicka inte in till alla på en gång.
  • Sök bland dina vänner och se om du kan ha en ingång till något förlag.
  • Tänk på att det hör till att bli refuserad.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module