Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Helen Spalding har läst Att skriva sitt liv

”Skrivarakademin har för alltid en stor plats i mitt hjärta”

Helen Spalding hittade ett brev som fick henne att vilja skriva om sitt liv. Hon sökte sig till kursen Att skriva sitt liv på Skrivarakademin och avslutade i våras sin fjärde termin.

 

För några år sedan när Helen Spalding gick igenom sin bortgångna mammas saker hittade hon ett brev där hennes mamma beskrev vad som hände vid Helens pappas död i en olycka. Ett brev som besvarade lika många frågor som det väckte nya.

– Det var efter att ha läst brevet från min mamma till min mormor som jag fick lusten att skriva om mitt liv. Att lämna någonting efter mig till mina barn och att själv få bearbeta det som hände, säger Helen Spalding.

Varför sökte du till Skrivarakademin?
– Jag lockades av det breda utbudet och att lärarna själva var publicerade och verksamma författare. Skrivarakademin kändes som en seriös utbildning.

Vad tyckte du om lärarna på Skrivarakademin?
– Åh, jag blev så kär i lärarna. De var helt underbara. Alltid noggranna, analytiska och väl förberedda. Under tre terminer hade jag Inga-Lina Lindqvist som lärare och hon har verkligen ett magiskt öga för att direkt se vad som saknas i en text. Men framförallt var hon och även de andra lärarna väldigt bra på att förklara på ett sätt så att man verkligen förstod och kunde ta till sig kritiken på rätt sätt.

Hur var stämningen i klassen?
– Det var stimulerande och roligt att få utvecklas i en grupp där alla har samma intresse. Med tiden utvecklades en dynamik och glöd med stark gruppkänsla i klassen. Jag kände mig väldigt trygg och hemma i gruppen, vilket var viktigt då en stor del av utbildningen byggde på att läsa och kommentera varandras texter.

Vilka kunskaper var de viktigaste du fick med dig från utbildningen?
– Jag lärde mig så otroligt mycket. Under kursen varvades teori med praktik och vi gick igenom hur man bygger upp en historia. En av de viktigaste sakerna jag lärde mig var nog vikten av att ha ett jämnt tempo genom hela berättelsen - vilket är svårt och kräver mycket övning. Jag lärde mig också att förstå hur svårt det är att skriva men det gjorde mig bara mer taggad att fortsätta!

Vad tycker du var det bästa med utbildningen?
– Det kanske låter som en klyscha men att gå på Skrivarakademin fick mig att bubbla av kreativitet. Kursen var veckans höjdpunkt som jag såg fram emot varje dag. Skrivarakademin har för alltid en stor plats i mitt hjärta.

Har du något råd till blivande elever på Skrivarakademin?
– Det ska vara svårt ibland. Sluta inte att skriva om det känns motigt. Snart kommer inspirationen igen!

 

Tidigare studerande berättar

Toggle module