Du är här:
Hanna von Corswant debuterar med Barnflickan

Hanna von Corswant debuterar i höst med skräckromanen Barnflickan, som handlar om hur utsatt man kan vara som ung tjej i ett främmande land. För tre år sedan gick hon ut Skrivarlinjen där hon påbörjade arbetet med romanen.

– Det viktigaste jag har med mig från Skrivarakademin är att man måste ha massvis med tålamod och att de flesta faktiskt skriver dåligt i början, och det är ok. Först när man skriver om och om igen kan det bli en bra text, säger Hanna von Corswant.

– Jag har också lärt mig att våga stanna upp och bygga ut scenerna. I början var det jobbigt att bli kritiserad av lärare och klasskamrater, men sedan blev själva kritikmomentet avdramatiserat och jag lärde mig att se på texten mer som en fristående värld, inte som en del av min person.

Hanna berättar att hon jobbar mycket med disciplin i vardagen. Hon skriver en timme på morgonen innan hon går till jobbet. Rätt musik och rätt arbetslokal hjälper henne att fokusera. Ibland är det lustfyllt, ibland är det bara hårt jobb.

– Det svåraste med att skriva är att faktiskt veta vad jag håller på med, ibland undrar jag verkligen det. Det var svårt att få ihop min historia till en hel roman och ibland tycker jag ju faktiskt att jag skriver dåligt. När jag har en dålig dag känns det som om jag vill ge upp fast jag har lärt mig att inte göra det, att kämpa på. Men en bra dag är det underbart att få befinna mig i en helt egen värld där endast jag själv bestämmer.

Hanna har alltid haft skräck som favoritgenre. I Barnflickan utgick hon från en inre bild som både tilltalade och skrämde henne. Resultatet blev 300 sidor med huvudpersonen Karin som anländer till en liten fransk by för att jobba som au-pair. Men inget är som hon tänkt sig, i familjen finns inget barn. Människorna runt omkring henne beter sig minst sagt underligt. Romanen handlar om hur utsatt man kan vara som ung tjej i ett främmande land, den inre utvecklingen hos någon som känner sig förtryckt. Vad är egentligen rätt: min eller din uppfattning?

– Nu skriver jag på en annan skräckhistoria. Så här i efterhand har det ploppat upp många saker som jag inte visste att jag hade lärt mig på Skrivarlinjen. De har legat och grott och så kommer de ibland upp till ytan när jag stöter på problem.

Hannas sex bästa tips till dig som vill bli publicerad:

• Var uthållig och envis.
  • Sätt upp delmål för dig själv och försök lösa problem lite i taget.
  • Stirra dig inte blind på att bli utgiven, att ha för höga krav på sig själv kan vara väldigt hämmande.
  • Skaffa en riktigt bra handledare som hjälper dig i rätt riktning.
  • Lyssna och ta in kritik, ändra men kompromissa aldrig med din grundidé.
  • Läs mycket böcker, minst en bok i veckan!

Faktaruta
Hanna von Corswant är uppvuxen på Gotland. Numera bor hon i Stockholm och arbetar som butikschef på Pocket Shop. 2008 gick hon ut Skrivarlinjen på Skrivarakademin där hon påbörjade arbetet med skräckromanen Barnflickan. I oktober 2011 kom debutboken ut på bokförlaget Ordfront.

Tidigare elever berättar

Toggle module