Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Felicia Feldt bryter tystnaden i Felicia Försvann

Felicia Feldt bryter tystnaden i Felicia försvann

Ända sedan Felicia Feldt blev vuxen har hon velat bryta tystnaden och berätta om sin kaotiska uppväxt som dotter till författaren och barnuppfostringsexperten Anna Wahlgren. Romanen Felicia försvann började ta form för fem år sedan, då hon gick på Författarskolan på Skrivarakademin.

- Det bästa med Författarskolan var den fina respekt som gruppen och läraren visade gentemot varandra. Det fanns en professionalitet och en hög klass på såväl texterna, läraren och på deltagarna, minns Felicia Feldt.

Hur kom det sig att du sökte till Författarskolan?
- Jag fick tipset av en författarvän som också ville söka till Skrivarakademin. Vi hade gått på Biskops Arnös dramatikskrivarkurs tillsammans och visste hur kul det var att gå skrivarkurs!

Vilka kunskaper var de viktigaste du fick med dig från utbildningen?
- Vår grupp och vår kursledare hjälptes åt att försvara de respektive texterna! Det var oerhört värdefullt, för då vårdar man texten istället för att bråka med den.
En annan viktig kunskap var inblicken i de andras texter! Det var väldigt lärorikt att få se hur de andra tänkte och skrev. Synpunkter och förslag och det faktum att andra läser din text gör också din text så mycket bättre!

Vad tyckte du om lärarna på Skrivarakademin?
- Min lärare, Erik Grundström, var fantastisk. Dels är han ju själv författare, dels en väldigt skicklig pedagog. Han avgjorde mitt val att söka Skrivarakademin!

Hur är det att skriva självbiografiskt?
- Svårt och enkelt på samma gång. Du har ju din historia och sitter inne med alla svaren. Men svårigheten är ju att göra det läsbart och kvalitativt rent litterärt. I det läget är det ovärderligt att låta några andra personer läsa det, någon som kan och vågar ge kritik och som har goda kunskaper att läsa det ur ett litterärt perspektiv. Att skriva i affekt kan man göra, men det blir sällan läsvärt – därför behöver du bearbeta ordentligt: såväl din känslomässighet som din text. Eller så väntar du med att skriva tills du inte längre är i affekt.

Felicia försvann av Felicia FeldtNär kom du på att du ville skriva Felicia försvann?
- Jag har sedan jag blev vuxen velat bryta tystnaden och berätta. Men jag började inte förrän 2006. Då blev jag tvungen att möta min historia på allvar och då insåg jag att det är mitt ansvar att göra upp med det jag kom ifrån. Sen fortsatte jag skrivandet från och till under en femårsperiod.

Kan du kort beskriva vad boken handlar om?
- Den handlar om min uppväxt från barndom till idag. Den är skriven i form av ögonblicksbilder, skärvor som handlar om gränslöshet, alkohol, kränkningar och att inte kunna förlåta. Men den innehåller också vackra minnen och bilder. Den är skriven utifrån mina upplevelser av händelser som präglat min barndom och mitt vuxna liv.

Vad var det svåraste med att skriva Felicia försvann?

- Det svåraste var det etiska dilemmat att göra samma sak som min mamma gjorde – att skriva självbiografiskt. Hon utlämnade oss barn och våra pappor och andra närstående på ett sätt som fick enorma konsekvenser för oss. Och därför var det svårt att fatta beslutet att själv skriva självbiografiskt. Men det som avgjorde beslutet var att jag tycker det var viktigare att ge en annan version, ett slags replik på den offentliga arenan där hon har fört en monolog i 4 decennier. Och i synnerhet på en arena där hon utger sig för att vara expert på barn. Som barn hade jag inte möjlighet att välja, idag är jag vuxen och kan ta mig den rättigheten att göra det. Det är mitt sätt att ta ansvar gentemot mina barn och de som står mig nära. Jag har också tagit utgångspunkt från mig själv och inte beskrivit mina syskon eller barn som de är som personer. Det här är heller inte en bok om min mamma, utan om att vara barn i en kaotisk tillvaro och att därifrån skapa din egen barndom och vuxenhet.

Har du något råd till andra som vill skriva självbiografiskt?
- Fråga dig ständigt frågan varför du vill göra det. Vad är syftet? När du sedan skriver fråga dig själv vad varje stycke vill berätta och varför. Kanske räcker det med att bara skriva? Att ge ut boken är en helt annan frågeställning: Varför ska andra läsa om dig?

Har du något nytt bokprojekt på gång?
- Nej. Inte än!

Vad gör du när du inte skriver?
- Jag arbetar heltid som manusförfattare på en kommunikationsbyrå i Stockholm och på vissa helger och lov arbetar jag som sjuksköterska.

Fotograf: Sofia Runarsdotter

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module