Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Ewa Åkerlind

Från Skrivarakademin till förlagsbranschen

Man måste inte bli författare efter att ha gått på Skrivarakademin. Ewa Åkerlind startade eget förlag 2009, efter att ha gått olika skrivarkurser. Hon väjer inte för svåra ämnen och stora livsfrågor och älskar sitt jobb som förläggare.

– Jag vill att böckerna ska ge mer än bara underhållning. Men de ska ju vara spännande att läsa. Man ska må bättre när man läst ut boken tänker jag, säger Ewa Åkerlind, som hittills gett ut sju böcker på Ordberoende Förlag. 

Ewa berättar att hon har skrivit i princip hela sitt yrkesverksamma liv, bland annat i rollen som kommunikatör. När hon gick på Skrivarakademin upptäckte hon att informationstexter och journalistik är något helt annat än att skriva skönlitterära texter och poesi:

 – Jag fick prova på och använda själva hantverket att skriva skönlitterärt, att gestalta, skriva dialoger, miljöbeskrivningar och dramaturgi.

Hur kom det sig att du ville starta ett förlag?
– Det var när jag skulle ge ut min diktsamling "Saknad – Dikter ur sorgen". Den var efterfrågad av personer inom Svenska Kyrkan som ville ha den till sina sorggrupper. Så jag startade förlagsverksamheten och gav ut den själv. Främst för att få ut den till de sörjande, säger Ewa Åkerlind.

Har du någon speciell utgivningsprofil?
– Ja, jag vill ge ut böcker som ger mer än bara ren underhållning för stunden. Vi väjer inte för svåra ämnen och stora livsfrågor, och vill ge ut tänkvärd litteratur som med humor och glädje inspirerar och ger perspektiv. Böcker som handlar om livets skörhet, själslig utveckling och intressanta människoöden och speglar hur vi ser på oss själva och andra. 

Förlaget har funnits sedan september 2009. Sedan dess har hon gett ut tre diktsamlingar, en faktabiografi, två romaner och en inspirationsbok. Senaste romanen Fotografen, av debutanten Eva Rydiger, fick fina recensioner när den kom ut i våras. 

Eva Rydinger har ju också gått på Skrivarakademin. Hur hittade ni varandra? 
– Vi är en grupp kvinnor som startade en skrivargrupp för ett par år sedan, efter att vi hade träffats på Facebook. Sedan dess har vi träffats var fjortonde dag och läst varandras texter och pratat och haft trevligt. Eva Rydinger är en av dem, en annan är Pebbles Karlsson Ambrose som gick "Att skriva sitt liv" hos Skrivarakademin.  Hennes faktabiografi Jag vet inte var psykoser kommer ifrån, kom ut i september 2012.

Hur hittar du och väljer manus? 
– Jag har mest fått manus via personer jag känner eller träffar. Många mejlar mig sina manus och det tar väldigt mycket tid att läsa dem. Det är som att leta efter en nål i en höstack. Det är roligt när jag hittar något bra, så att jag "fastnar". Många gånger kan det vara en bra berättelse, men den kanske saknar dialoger, gestaltning eller miljöbeskrivningar. 

Vad är det roligaste med att ha ett förlag? 
– Allt är väldigt roligt! Speciellt när ett bra manus får fina recensioner, läsarbrev och att författaren får vara med i media. Jag gläds verkligen med dem. Det är också roligt att alla författare jag jobbar med är trevliga.  

Har du några tips för den som funderar på att starta eget förlag?
– Du behöver mycket tid, tålamod och pengar. Det är bra om du kan bokbranschen, som är väldigt speciell. Jag är medlem i NOFF, Nordiska oberoende förlags förening, en förening för småförlag, där får jag hjälp och stöd. Det blir många dumma frågor i början, men jag lär mig vartefter.

I dagarna kommer förlagets tredje roman ut, Konsekvenser av att dö, av Rose Marie Bouw. Boken handlar om hur den lyckligaste dagen i livet blev till den värsta, om hur en förlossning förändrade och förstörde liv. 

Kort om Ewa Åkerlind
Ewa Åkerlind debuterade 2009 med diktsamlingen ”Saknad – dikter ur sorgen” och var senast aktuell med ”Från hängmattan ser jag havet”.  Hon har även publicerats i ett antal antologier, bland annat med ”Avgrunden” i ”Dikter till Tomas Tranströmer” 2011. Ewa fortsätter skriva poesi och arbetar just nu med en roman. Hon arbetar även som skribent och har bland annat skrivit krönikor till www.1177.se.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module