Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Christina Falck

Christina Falck debuterar med romanen Vi eller de – Finland 1918

50 kärleksbrev mellan Christina Falcks mormor och morfar blev startskottet till en spänningsroman som kommer ut i dagarna. Att debutera vid ”mogen” ålder är något Christina kan rekommendera.

– Den livserfarenhet jag har burit med mig in i medelåldern har varit en förutsättning för att kunna skriva den här romanen. Som yngre hade jag inte kunnat skriva en roman med det här djupet, säger Christina Falck.

Med stor vilja och uthållighet har hon under tre år bearbetat kärleksbrev, tidningsarkiv, släktberättelser och historieböcker för att ge en trovärdig bild av hur livet såg ut år 1918, mitt under finska inbördeskriget.

Hur är det att basera en roman på ett stort material?
– Med något så här unikt är det fullkomligt omtumlande! När jag läste breven blev jag helt förälskad i min morfar, som jag aldrig någonsin har träffat. Men mitt i glädjen över att få flytta in i en annan tid och uppleva två människors starka känsloliv, var jag tvungen att välja ut det viktigaste och välja genre. Roman, dokumentär eller historieskildring? 

– Jag hade först svårt att frigöra mig från all dokumentation och att lyfta texten till en roman. Det som hjälpte mig var att ta pauser för att få distans till det jag skrev. Sedan fick jag stort stöd av alla duktiga, kritiska och ärliga lärare och kurskamrater på Skrivarakademin. I slutskedet fick jag även hjälp från mitt förlag, Sahlgrens, som är ett finlandssvenskt förlag.

– Oavsett vad man väljer för genre så tycker jag att det är viktigt att värna brevskrivarnas integritet. Jag skrev inte boken som ett ‘avslöjande’ utan som en hyllning till min mormor och morfar. 

Hur gör man om man har ett omfattande material som man vill basera en bok på?
– För mig var det absolut nödvändigt att strukturera upp materialet. Jag ställde samman det viktigaste på en tidsaxel per ämnesområde. När allt sedan fått vila ett tag var det lättare att skilja stort från smått och att välja ut det som verkligen berör. Det kändes avgörande för att inte de centrala relationerna i romanen skulle ätas upp av för många historiska fakta. Jag ville skriva en roman som är lätt att ta till sig även om man inte är historieintresserad. 

Vad handlar romanen om?
– Bakgrunden är första världskriget och ryska revolutionen, där Ryssland bryter samman och förändras i sina grundvalar. Delvis tack vare detta blir Finland självständigt, men landet börjar sin frihet med att utkämpa ett blodigt klasskrig mellan ’röda’ och ’vita’.   

– Berättelsen utspelar sig i Nyland i södra Finland. Romanens huvudpersoner är Astrid och Edvard och vi får följa deras framväxande förälskelse och levnadsöden i skuggan av det finska inbördeskriget. Parallellt utvecklar sig en brännbar relation mellan torparsonen Hugo och Astrids unga fostersyster Anneli. Även om några partier återger breven eller deras innehåll, är romanen min egen skapelse. Den kan betraktas både som ett relationsdrama och som en spänningsroman med koppling till såväl historien som nutid. Mitt mål är att beskriva vad kriget gör med människor, och att lyfta fram att det faktiskt varit inbördeskrig i ett nordiskt land för inte så länge sedan, och som i sin brutalitet är skrämmande likt de skildringar vi i dag betraktar från vår TV-soffa.

Kan du berätta lite om dig själv?
– Jag har alltid älskat det skrivna ordet och studerade från början journalistik och litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet. Av olika skäl sadlade jag om och valde marknadsföring i stället, vilket ledde till en 25-årig karriär på flygbolaget SAS i Stockholm. Visst blev det en hel del både intern och extern kommunikation, men det där riktiga skrivandet som jag längtade efter fick vänta

– För snart fyra år sedan bestämde jag mig för att det var dags att uppfylla mina drömmar medan jag hade kraft och glöd kvar. I kombination med mitt arbete med hemlösa kvinnor – en annan dröm som jag uppfyller – har jag fått utveckla en helt ny dimension i mitt liv.    

Håll utkik efter Christina Falcks roman Vi eller de - Finland 1918Adlibris eller Sahlgrens förlag

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module