Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Cecilia Helle

Drömmen om att bli författare har äntligen slagit in.

Cecilia Helle, som gick ut Skrivarlinjen förra våren, har just skrivit bokkontrakt med Alfabeta. Nästa vår debuterar hon med boken om Sanna.

Sprudlande glad över bokkontraktet berättar Cecilia om boken, sitt skrivande och tiden på Skrivarakademin.

- Det bästa med Skrivarlinjen var att den gav mig tid att skriva. Lärarna var väldigt inspirerande och jag är glad över att ha träffat blivande kollegor. Nu har jag ett nätverk med mig, säger Cecilia Helle med ett stort leende.

Till vardags är hon reporter på Dagens Medicin. Och i ryggen har hon många års erfarenhet från Katrineholms Kuriren och andra landsortstidningar. Men att växla mellan att arbeta som journalist och att skriva skönlitterärt är inte alltid så lätt.

- Jag behöver vara ledig i långa sammanhängande perioder för att kunna skriva skönlitterärt. Det är svårt att skriva på en komplex roman medan riset kokar därhemma på kvällen.

För att kunna ägna sig åt romanskrivandet på riktigt tog Cecilia två års tjänstledighet från journalistiken. Och under andra året på Skrivarlinjen blev hon klar med debutromanen, som ännu inte har fått något namn.

- Det är den första delen i en serie om Sanna, en 40-årig yrkesarbetande kvinna med småbarn. Historien utspelar sig i nutid i en svensk småstad och är en fiktiv roman med spänningsinslag.

Mer vill Cecilia inte avslöja. Men till hösten, så fort korrläsningarna är klara, ska hon börja med del två där vi så småningom får läsa mer om Sannas personliga utveckling. Inspiration hittar hon framförallt från egna erfarenheter och från nyhetsflödet.

- Jag skriver mycket om makt och om det onda och det goda, sånt som har intresserat författare i alla tider. Det gäller att vara både allmängiltig och unik. Och att hitta sin egen historia.

Vad är det svåraste med att skriva?

- Förut trodde jag att det var sex, men det är snarare det faktum att verkligheten ofta överträffar dikten. Om en fiktiv historia ska bli trovärdig måste den skruvas ner väldigt mycket och det är svårt för mig som är journalist och van vid att sätta braskande rubriker!

Cecilia ser sig själv som lite av en arbetsmyra och i framtiden vill hon gärna fortsätta med både författarskapet och journalistiken.

- Jag skulle också gärna vilja gå fler kurser i manusbearbetning, för man blir aldrig färdig som författare!

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module