Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Bodil Sjöström, fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Från journalist till romanförfattare

Bodil Sjöströms debutroman Route 66 går till Trollhättan har nyligen kommit ut på bokförlaget Damm. Strukturen och en del av karaktärerna växte fram när hon gick Författarskolan på Skrivarakademin.

– Jag kom igång med mitt romanskrivande där. Satte strukturen och en del av karaktärerna. Det var oerhört nyttigt att låta flera andra läsa det jag skrivit. Jag blev också "avprogrammerad" som journalist, för att lära mig skriva litterärt. Vilket är något helt annat än journalistiskt skrivande, säger Bodil Sjöström.

Romanen Route 66 går till Trollhättan är en ömsint och humoristisk berättelse om två mogna kvinnors relation med varandra. I parallellberättelsen skildrar hon hur det är att ha Alzheimers sjukdom i familjen. För att få rutin på skrivandet avsatte Bodil tid i almanackan.

– Jag gjorde streck i almanackan de dagar jag helt skulle ägna mig åt boken. Alltid två dagar i veckan. Jag kommer förmodligen att göra längre streck, hela veckor, då jag skriver nästa.

Att jobba med ett förlag tycker Bodil känns tryggt. Det är också väldigt roligt att finnas med i ett sammanhang. Annars är ju författaryrket oerhört ensamt.

Vad är det som driver dig att skriva?
– Möjligheten att få borra sig in i andra människors personligheter. För att hitta karaktärerna måste man vara inuti dem. Och att få förflytta sig till nya miljöer.

Vad får du ut av att skriva?
– Reflektion. Att tänka en tanke, skriva den och sedan läsa för att kanske tänka några varv till - det är hisnande.

Vilket är ditt bästa skrivtips?
– Det finns inga enkla tips för skrivandet. Det är ett komplicerat och hårt arbete. Men en egen devis jag arbetat efter är "Don't get it right, get it written". Med andra ord - man kan inte skriva så att det blir helt rätt från början, men ut med det! Sedan kan man ändra och putsa i efterhand. Skrivandet är en process.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module