Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Annika Nyström debuterar med tips på lekplatser i Stockholm

Annika Nyström debuterar med tips på lekplatser i Stockholm

I maj debuterade Annika Nyström med en bok om Stockholms lekparker. På Skrivarakademin lärde hon sig de praktiska knepen för att bearbeta ett manus. Till en början skrev hon skönlitterära berättelser för barn, men av en slump kom hon in på att skriva den nylanserade fackboken.

Annika Nyström började skriva för fem år sedan då hon var mammaledig med sitt första barn. Under ett års tid skrev hon femton manus på raken.

– Jag blev isolerad från omvärlden och det släppte fram någon slags inre kreativitet. Det blev sagor, kapitelböcker, småbarnsberättelser, alla möjliga varianter, men bara för barn. Dessutom illustrerade jag alla manus.

I slutet på året skickade hon in alstren till de två största förlagen för barnböcker. De blev alla refuserade.

– Jag tänkte, jaha, vad gör jag nu? Då letade jag upp Skrivarakademien och hittade grundkursen Barn- och ungdomsboken med läraren Ylva Wallin. Det var en liten klass med bara nio deltagare, vilket var bra för skrämselhickan!

– Det var första gången som en annan vuxen läste mina berättelser, och det behövdes. Jag insåg snabbt att det inte räckte med fantasin för att göra en bra bok. Förutom de praktiska knepen att skriva och bearbeta en text, lärde jag mig mest på den respons som vi deltagare gav varandra. Det var otroligt nyttigt att läsa andras texter. Helt plötsligt såg jag mina egna brister.

Idén till debutboken uppkom under en äventyrlig bilsemester i Sydeuropa. Annika och hennes familj letade alltid efter lekparker när de skulle stanna för att ta en paus, men det var svårt att hitta. Åter i Stockholm började hon leta efter en guidebok, som inte fanns.

– Efter en tids forskande insåg jag att det fanns material för en bok. Till en början var jag lite stressad - tänk om någon annan kommer på samma sak! Men så brukar det inte vara.

Annika skickade runt manuset till olika förlag. Efter att ha träffat fotografen Jenny Drakenlind föll bitarna på plats. Jenny studerade på Fotoskolan vid Folkuniversitetet och gav sig hän att fota alla 77 lekparker. I början av året nappade Karneval Förlag och sedan gick det fort. Boken lanserades redan i maj.

Drömmen om en skönlitterär barnbok blev alltså en facklitterär bok för vuxna… och barn förstås.

Annikas bästa tips för att bli publicerad:

  • Envishet lönar sig. Ge inte upp!
  • Lär dig skrivandets hantverk, läs och gå kurser.

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module