Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Anki Larsson har gått kursen Att skriva Dramatik

Dramatikkursen öppnade nya möjligheter

Skådespelerskan Anki Larsson drömmer om att kunna skriva sina egna pjäser. I höstas gick hon grundkursen Att skriva dramatik och i vår fortsätter hon på fördjupningskursen.

- Det skulle naturligtvis öppna helt nya möjligheter för mig i min yrkessituation om jag kunde skriva och framföra egna pjäser!

Anki Larsson gick aldrig klart gymnasiet men förra året bestämde hon sig för att gå på Komvux för att få behörighet att studera på högskola. Då läste hon bland annat Svenska B och upptäckte att hon kunde skriva.

- Jag har naturligtvis skrivit brev och annat under mitt liv men aldrig artiklar och essäer. 

Varför sökte du till Skrivarakademin?
- Som frilansande skådespelerska har jag i perioder gått utan arbete och många i min omgivning har undrat över varför jag inte skriver egna texter och framför dem. Men jag har hela tiden tänkt att det är "inte min grej". Det finns ju författare och dramatiker som gör det där så bra! Men nu kände jag att det var dags att pröva!

- Vår lärare, Erik Lindhé, gick igenom de grundläggande principerna för att skriva dramatik på ett bra sätt. Vi fick små uppgifter som skulle lösas inom en viss tid (10-20 minuter) och då gällde det att bara ösa på! Samtidigt hade vi i uppgift att skriva ett eget manus hemma (helt fritt val) och vid varje kurstillfälle fick vi redovisa vad vi skrivit under veckan. Vi diskuterade vad var och en hade skrivit och Erik gav oss råd om hur vi skulle gå vidare. Jag hade med alldeles för mycket "information" i min text. Rollkaraktärerna pratade och pratade men handlingen drevs inte vidare. Så det var bara att rensa och fundera över vad som händer i scenen, inte vad som sägs....

- Jag var den ende i gruppen som hade yrkeserfarenhet från teaterns värld och det var naturligtvis till stor hjälp men det är en sak att framföra en annans text och en annan sak att skriva den själv.

Nu i vår fortsätter Anki på fördjupningskursen och hoppas att så småningom få ihop en pjäs.

Har du något råd till blivande elever på Skrivarakademin?
- Var inte rädd för att sätta dig vid datorn - eller ta fram skrivblocket - och börja skriva. Den där inspirationen som du kanske går och väntar på brukar komma efter en stund när du väl sitter där.  

Fotograf: Janne Danielsson

Tidigare studerande berättar

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module