Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:

Filmmanus, långfilm, jämn vecka

Har du en idé till en långfilm? Kan du grunderna i filmdramaturgi? Har du skrivit ett komplett kortfilmsmanus? Detta är en kurs för dig som har en filmidé och vill utveckla den till en längre film. Eller så har du en första version av ett filmmanus som du vill utveckla till ett professionellt filmmanus. Du kan också ha en förlaga i form av en bok/del av en bok som du vill adaptera/skriva om till kortfilm eller en del av en långfilm.

1018497

Förkunskaper

Kursen vänder sig till dig som kan grunderna i dramaturgi. Du ansöker med en kort personlig motivering till varför du vill gå kursen.

Ur innehållet

Adaption: konsten att överföra en bok till film.
Visualisering: att skapa starka bilder genom att berätta med bild och handling och filmens alla berättarkomponenter.
Tema: att hitta ett tema som berör dig och att visualisera detta tema med metaforer i bild. Att gestalta temat genom huvudpersonens karaktärsutveckling.
Premissen: filmens handling speglar din egen syn på livet.
Dialog: att skapa en dialog som uttrycker karaktären, innehåller metaforer och bilder och samtidigt är kraftfull.
Stil: att hitta sin egen stil, grad av realism/förhöjning i sitt manus. Att hitta en egen ton och rytm i berättandet.
Helhet: att binda ihop filmmanuset till en sammanhängande och igenkännbar helhet.
Överraska: att vad vi än skriver tränar oss på att överraska publiken. Att inte ge det publiken tror att den tror att den ska få.

Kursupplägg

Under ledning av professionell manusförfattare/dramaturg utvecklar du din filmidé eller din befintliga första version av ditt filmmanus till ett komplett filmmanus. Stor vikt läggs vid att berätta med bilder och handlingar - att visualisera. Utifrån gruppens behov talar vi filmdramaturgi och studerar scener ur filmer. Du skriver på ditt manus hemma och skickar in max 10 sidor av ditt manus i manusformat till nästa kurstillfälle. Har du en längre film kan det vara nödvändigt att börja med att utveckla ett synopsis/scenlista innan du börjar skriva scener. Förutom kursledarens professionella genomgång av dina scener bidrar gruppen med många och spännande idéer och infallsvinklar till det du har skrivit. Kursdatum: varannan vecka, 30/9, 14/10, 11/11, 25/11, 9/12, och 13/1 och 27/1 2020. Obs! De två sista sammankomsterna; 13/1 och 27/1 2020 ligger på udda veckor. Uppehåll vecka 44. /Filmmanus fördjupning med Peter Bull-Simonsen finns också som distanskurs.

Kursledare

Peter Bull-Simonsen är regissör och manusförfattare med TV-producentutbildning på TV4, manusutbildning på DI och scriptdoctorutbildning på SVT. Han har skrivit långfilmsmanus med stöd av Svenska Filminstitutet, arbetat som dramaturg åt olika långfilmsproducenter och skrivit operalibretto till Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern.

Kursmaterial

Deltagarnas egna texter

Kursledare

Peter Bull-Simonsen

Kontaktinformation:

Skrivarakademin i Stockholm


Kontakta mig

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Information

Toggle module
Plats: Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Startdatum: 30 sep 2019
Slutdatum: 27 jan 2020
Antal veckor: 15
Tid: Må 18:00-21:15
Studietimmar: 28
Sammankomster: 7
Arrangemangsnr: 1018497
Platser kvar: Fåtal
Pris: 4325kr