Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:

Att skriva fackbok

Vill du lära dig att skriva fängslande och intressanta fackböcker? Du kanske har ett ämne som intresserar dig och som du vill sprida kännedom om till andra? Det kan handla om att du har speciella kunskaper i någon hobby, eller om att du har en idé till ett arbetsmaterial för yrkesverksamma, eller vill utveckla ett läromedel. Böcker som du tycker saknas idag, helt enkelt!

Förkunskaper

Skrivarkursen vänder sig både till dig som aldrig har skrivit tidigare och till dig som är en lite mer van skribent. Du behöver ha någon typ av fackboksidé som du vill arbeta aktivt med. Du ansöker med en personlig motivering i meddelanderutan. Inget textprov behövs. OBS! Kursen passar dig som befinner dig någonstans i början av din fackboksprocess eller som är villig att titta på ditt fackbokmanus med helt nya ögon.

Upplägg och innehåll

På Skrivarakademins kurs Att skriva fackbok får du lära dig hur du strukturerar och arbetar med facktext som kreativt skrivprojekt. Hur du planerar innehåll, väljer målgrupp, läsarperspektiv och kunskapsnivå, fördjupar och vidareutvecklar ämnet, gör research, arbetar med faktagranskning och mycket, mycket mer. Och inte minst: hur du kommer igång med att skriva! Sammantaget vill kursen skapa ett processtänkande kring det egna fackboksskrivandet.

Kursen är fokuserad på att utveckla deltagarnas egna fackboksprojekt. Det blir alltså endast högst ett par korta skrivövningar på plats. Senast en vecka innan kursstart ska du skicka in en presentationstext av din bokidé till Lotte Mjöberg. Dina texter delas ut i gruppen och diskuteras i gruppen under lärarens handledning. Till lördagen och söndagen kommer du att ha "hemläxor".

Ur kursinnehållet

  • Hur skapar jag struktur?
  • Hur fördjupar och anpassar jag ämnet efter målgruppen?
  • Vad är en fackbok och hur fungerar fackboksbranschen?
  • Upphovsrätten för text och bild - vad måste jag tänka på?
  • Hur fungerar det med digitala plattformar som e-böcker och appar?

Kursledare:

Lotte Mjöberg är en erfaren förlagsredaktör. Hon har arbetat med många olika litterära genrer, men i synnerhet med facklitteratur och läromedel. Hon är författare till den uppmärksammade boken Att sluta cirkeln och andra fackböcker. Lotte Mjöberg även universitetsadjunkt i svenska och litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet.

Kursmaterial

Deltagarnas egna texter

Kursledare

Lotte Mjöberg

Kontaktinformation:

Kundtjänst i Stockholm


Kontakta mig

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Boka nu!

Toggle module
Plats: Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Startdatum: 25 okt 2019
Slutdatum: 27 okt 2019
Tid kvar till startdatum: 6 dagar
Antal veckor: 1
Tid: Fr 14:00-17:15
Lö 10:00-17:15
Sö 10:00-17:15
Studietimmar: 20
Sammankomster: 3
Arrangemangsnr: 1013651
Platser kvar: Ja
Pris: 3950kr