Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Eira Andersson Ekre

Att skriva för spel ger ett nytt perspektiv på berättande

Eira Andersson Ekre undervisar på Skrivarakademins kurser ”Att skriva för spel” och "Narrative Game Design". När hon märkte att det saknades skrivarkurser med spelfokus vände hon sig till Skrivarakademin med sina ideér, och skapade sedan kurser med fokus på narrativ design och historieberättande i spel.

– Spel är fortfarande en relativt ny konstform, och berättarmöjligheterna är oändliga, säger Eira Andersson Ekre.

Hej Eira, vem är du?
– Jag är författare och spelutvecklare och har jobbat i spelbranschen i drygt åtta år. Min karriär har rört sig mellan alla möjliga områden, men något som alla dessa olika vägar har haft gemensamt är ord. Jag älskar att jobba med ord, och det finns inget roligare än kommunikation och att skapa interaktiva texter.

– Därför har jag jobbat med allt ifrån ljudnoveller och böcker till skönlitterärt skrivande, spelmanus, och att skriva artiklar om tech-världen. Drivet att jobba med ord är det som fick mig att börja skriva för spel, och även det som inspirerat mig att undervisa i ämnet.

Vad gör du på Skrivarakademin?
– Jag undervisar i narrativ design och i att skriva för spel. Det har nu gått ett drygt år sedan första kursen avslutades, och det har varit en fantastisk upplevelse. Det finns så många olika människor som är intresserade av spelskrivande och av att skapa interaktiva historier.

Du har själv gått kurser i skrivande på Skrivarakademin , hur kom det sig att du började undervisa?
– För åtta år sedan gick jag en skrivarkurs med fokus på att skriva fantasy, science fiction och skräck. Kurserna jag gick på Skrivarakademin betydde mycket för mig, och jag tyckte det var synd att det inte fanns liknande kurser med spelfokus. Så jag hörde av mig till Skrivarakademin och skapade sedan ett par kurser med fokus på historieberättande i spel och narrativ design.

En annan form av historieberättande
– När jag jobbade som storykonsult och skrev manus för spelprojekt märkte jag efter ett tag att det ofta är svårt för skribenter med en skönlitterär utbildning att hux-flux skriva för spel. För mig tog det ett bra tag att vänja mig och anpassa mig. Jag märkte även att många spelföretag har svårt att veta hur de ska arbeta med historieberättande.

Varför ska man gå din kurs?
– Min kurs ger ett nytt perspektiv på berättande. Vi går igenom vad som skiljer skönlitterära texter från texter som skrivs för dataspel.

– På kursen analyserar vi även alla aspekter av historieberättande i spel, det vill säga hur man designar en historia som berättas genom ljud, grafik, text samt alla unika sätt spelaren och spelet interagerar.

– Spel är fortfarande en relativt ny konstform, och berättarmöjligheterna är oändliga. Att analysera och förstå berättande i spel är inte bara användbart för just spelutvecklare; det kan också ge skribenter inom andra områden nya perspektiv och idéer.

Fakta om Eira Andersson Ekre:
Eira Andersson Ekre är född 1993 och bor i Stockholm. Hennes fritidssysselsättning är skrivande, matlagning och havsliv.Tillsammans med några vänner som Eira lärde känna på Skrivarakademins kurs ”Att skriva skräck, sci-fi och fantasy” för ett antal år sedan startade hon skrivarkollektivet Fruktan, som driver en skräcknovellpodcast med samma namn. De har även gett ut novellsamlingen "Stockholms Undergång" och har ytterligare bokprojekt planerade för 2017.

Favoritspel:
Mass Effect-trilogin. Även om storyn är en aning svajig är det otroligt många timmar jag varit engagerad i detta spel. Andra spel som måste nämnas: Overwatch, Thomas Was Alone, Fallen London, Orcs Must Die, SOMA.

Min bästa läsupplevelse:
Radiance: A Novel, av Catherynne M. Valente. Bästa boken jag läst på år och dar. Poetisk, fantasifull, med en värld som är helt surrealistisk men samtidigt helt självklar i allt den gör. Ett decopunk pulp science fiction alt-history space opera mystery som måste läsas.

Bästa filmen genom tiderna:
Förutom Sagan om Ringen-trilogin (som alltid kommer först, för evigt), måste jag nog säga The Wrestler.

3 Superkrafter jag skulle vilja ha:

Jag vill bara ha en superkraft – förmågan att fylla på saker. Kan användas både offensivt och defensivt, eller bara på ett praktiskt sätt. Slut på pengar? Fyll på bankkontot. Irriterar någon dig? Fyll på deras urinblåsa. Möjligheterna är oändliga.

Lärarintervjuer

Toggle module

Skrivtips

Toggle module

Facebook

Toggle module