Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Samhällsvetenskapsprogrammet Medier – AlmaAkademin

Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier

Samhällsprogrammet med inriktning Medier, information och kommunikation ger dig möjlighet att fördjupa dina kunskaper om hur vårt samhälle fungerar och vad medierna spelar för roll för dig som individ och i grupp.

Relaterad information

Samhällsvetenskapsprogrammet – Inriktning Medier, information och kommunikation
Ansökningskod: SAMED

I undervisningen på Alma arbetar vi varierat med teori och praktik, enskilt och i grupp,och du får ta dig an projekt om bland annat sociala medier, det journalistiska arbete och mediernas roll i demokrati och diktatur. Du får lära dig hantera olika digitala verktyg såsom Photoshop, InDesign och olika redigerings- och inspelningsprogram för ljud och rörlig bild.

Hos oss på AlmaAkademin får du möta föreläsare från mediebranschen och universitetet. Varje år besöker vi till exempel Karlstads universitets Anderseminarium i journalistik där föreläsare från hela världen föreläser om mediernas roll i samhället. Vi besöker också medieföretag i Karlstad, såsom Sveriges Radio P4 Värmland, Nya Värmlandstidningen, olika reklambyråer och frilansare inom medieområdet.

Lokalt, nationellt och globalt

  • I årskurs 2 gör vi en större studieresa till Stockholm där vi besöker Riksdag/Regering för att studera hur journalistik och media har betydelse i en demokrati, och vi besöker också Sveriges Radio för att få en inblick i hur medierna arbetar.
  • Under årskurs 3 gör vi en internationell studieresa till en större europeisk huvudstad där ett större ämnesövergripande projekt ger dig som elev möjlighet att studera hur samhälle, media och kommunikation samspelar i verkligheten. Tidigare har vi rest till Reykjavik, Aten och Berlin. Vi jämför det svenska samhällets förutsättningar med det land vi besöker. Vi gör studiebesök t.ex. till ländernas parlament och till stora medieföretag och besöker även gymnasieskolor för att få träffa och intervjua ungdomar i din egen ålder
  • I årskurs 3 skriver du även ett gymnasiearbete. Hos oss på Alma skriver du arbetet på Karlstads universitet, vilket är ett unikt samarbete och en unik möjlighet. Du går på föreläsningar om forskningsmetodik och informationssökning för att på riktigt förbereda dig inför dina kommande högskolestudier. På samhällsprogrammet avgör själv om ditt gymnasiearbete ska vara en vetenskaplig uppsats eller en medieproduktion med en vetenskaplig reflektionsdel.

 

Program

Toggle module

Vill du veta mer?

Toggle module

Hej, jag heter Madelene och är lärare på samhällsvetenskapsprogrammet. Hör av dig till mig så berättar jag mer om inriktningen medier, information och kommunikation.

Madelene Holmberg
E-post: madelene.holmberg@folkuniversitetet.se