Du är här:
Juniorambassadörer till Europaparlamentet

Nykläckta juniorambassadörer med sikte på Europa

Publicerad: 2018-05-08 16:14

Idag utnämnde Kungstensgymnasiet 14 nyfikna juniorambassadörer som ska lära sig mer om EU och europeisk parlamentarisk demokrati. I höst väntar en resa till Bryssel där de får bekanta sig ännu mer med Europaparlamentet.

Relaterad information

Med på bilden är även Europaparlamentarikern Aleksander Gabelic (S), som besökte skolan idag och berättade om hur Europaparlamentet arbetar och vad som ingår i en Europaparlamentarikers arbetsuppgifter. Gymnasielärarna Amie Kronblad och Leontine Ozolins har utsetts till seniorambassadörer och kommer att stötta juniorambassadörerna.

Europaparlamentet i skolan, EPAS, är ett program som vänder sig till elever i åldrarna 16-18 år. Syftet med programmet är att främja medvetenheten och kunskapen om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar. Det handlar inte bara om att lära sig om EU utan också att ge dem erfarenhet av europeiskt medborgarskap – vad innebär EU för det dagliga livet och vad kan ungdomarna göra för att forma framtidens Europa så som de vill ha det?

Det här ska juniorambassadörerna göra
Juniorambassadörernas uppgift är att informera andra elever om grundtankarna med den europeiska parlamentariska demokratin. De kommer att göra olika EU-relaterade uppgifter, som till exempel att:

• Anordna aktiviteter på Europadagen den 9 maj
  • Ta ansvar för EU Infopoint, på skolan – ett informations- och aktivitetsställe som är inriktat på Europa och de europeiska institutionerna
  • Ta kontakt med andra ledamöter av Europaparlamentet
  • Hjälpa till att marknadsföra Kungstensgymnasiet på Öppet hus och Gymnasiemässan
  • Dokumentera resan till Bryssel
  • Arrangera skolval i skolan inför valet till Europaparlamentet 2019

Kungstensgymnasiets seniorambassadörer
KSG:s samtliga samhällskunskapslärare och försteläraren Amie Kronblad har utsetts till seniorambassadörer och ska stötta juniorambassadörerna. Tillsammans kommer de att anordna aktiviteter, som till exempel att leda debatter med Europaparlamentsledamöter om EU:s politik, exempelvis miljö, mänskliga rättigheter och jordbruk. För att uppmärksamma Europadagen, den 9 maj, kommer de ordna olika evenemang, till exempel en europeisk musikfestival, en europeisk marknad där man säljer olika typer av europeiska produkter eller en debattävling i ett EU-relaterat ämne.

Siktet är inställt på att certifieras som Europaparlamentets ambassadörsskola. Då får ambassadörerna diplom och skolan får ta emot en plakett och blir en officiell Europaparlamentsskola.